Toegankelijkheid

Skip to main content

Stem jij energiebewust op in Moerdijk?

14 maart 2022

Op 14, 15 en 16 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Eens per vier jaar mogen we allemaal stemmen op welke partijen we graag terugzien in de belangenbehartiging van onze gemeente. Maar hoe staan de verschillende partijen er op het gebied van energie en klimaat eigenlijk in? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022 doen acht politieke partijen mee in de gemeente Moerdijk. Ze hebben natuurlijk allemaal hun eigen speerpunten, maar wij als Energiek Moerdijk kijken natuurlijk extra naar de plannen op het gebied van energietransitie en klimaatadapatie. Om je te helpen om hierin een keuze te maken, hebben we de verschillende verkiezingsprogramma’s voor je uitgeplozen. Hieronder geven we een zo objectief mogelijke weergave van een aantal dingen die je terug kunt vinden in de programma’s.

Duurzaamheid voor en door de gemeente

Wat we in verschillende programma’s terugzien, is dat veel partijen zich hard maken voor het verduurzamen van onze gemeente. Dit kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Zo is er een partij die niet alleen graag meer verduurzaming voor iedereen wil, maar ook dat de realisatie van die verduurzaming binnen onze gemeente blijft. Werken met lokale partners en leveranciers dus.

Verduurzaming op één plek geregeld

Het verduurzamen van je woning of omgeving kan best ingewikkeld zijn. Niet alleen op technisch gebied, maar zeker ook op het gebied van financiën. In een van de verkiezingsprogramma’s van de partijen staat onder andere dat ze graag zouden zien dat de inwoners van Moerdijk hiervoor op één plek terecht kunnen. Zo wordt het voor iedereen makkelijker en toegankelijker om in te zetten op verduurzaming van je woning.

Voor een groenere gemeente

Eén van de bijkomende effecten van klimaatverandering is extremer weer. Daar heb je in een van onze eerdere blogs al meer over kunnen lezen. Hittestress is het gevolg. Verschillende partijen binnen de gemeente pleiten daarom ook voor vergroening van de gemeente. Kortom: meer groen, minder verharding.

Zonnepanelen in plaats van windmolens

Een veelbesproken item op het gebied van duurzaamheid binnen onze gemeente zijn windmolens. De een pleit voor duurzaamheid, de ander voor een open polderlandschap. Daarnaast denken de partijen verschillend over wie het voortouw voor verduurzaming moet nemen: de gemeente / overheid, of de burger als individu. En kiezen we juist voor windmolens of zonnepanelen?

Er is natuurlijk nog veel meer

Natuurlijk zijn dit niet de enige punten over duurzaamheid in onze gemeente en zijn er meer partijen die zich op 16 maart verkiesbaar stellen. Om je zo goed en objectief mogelijk inzicht te geven in alle programma’s op het gebied van energie en milieu, hebben we een speciale pagina voor je ingericht op onze website. Daarop geven we alle verkiezingsprogramma’s weer. Kom je er daarna nog niet helemaal uit? Dan kun je je altijd wenden tot Kieskompas Moerdijk.