Toegankelijkheid

Skip to main content

Warmte

De verwarming van de ruimte en het water in je huis is veruit het grootste deel van je totale energieverbruik. Wil je energie besparen dan valt er hier een hoop te verdienen.

Het mooiste en het meest duurzaam is het als je je huis niet hoeft te verwarmen omdat je door middel van passieve zonne-energie en goede isolatie helemaal geen verwarming meer nodig hebt. De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bijverwarmd worden. Hoe doe je dat met zo weinig mogelijk energieverbruik en zonder verlies aan comfort?

Er zijn veel verschillende manieren om je huis te verwarmen. We zetten hier een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Warmtepomp - Zonneboiler - Warmte-terugwinsysteem - Pelletkachel

Warmtepomp

Besparing €: gemiddeld €600 op jaarbasis
Besparing CO2:

Wat is het?
De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de op gasgestookte HR ketel. Met een rendement van 400% is het een van de verwarmingsinstallaties van de toekomst.

Hoe werkt hij?
Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de koelkast zodat hij afkoelt. De warmte wordt aan de achterzijde aan de buitenlucht afgegeven. Voor een woning of gebouw werkt een warmtepomp omgekeerd; hij onttrekt warmte aan de omgeving (bodem, water of lucht) en draagt deze over aan een verwarmingssysteem. Een warmtepomp is een grote investering maar je bespaart er wel een hoop energie mee. De warmtepomp werkt het beste als je er je vloerverwarming op aansluit.

 

Zonneboiler

Besparing €: gemiddelde besparing per jaar €120
Besparing CO2:

Wat is het?
Een zonneboiler vangt warmte op van de zon en slaat het op in een boiler. De opgeslagen warmte kan op verschillende manieren worden ingezet:

  • Warmwatervoorziening in huis: de zonneboiler wordt vooral ingezet voor het water wat je gebruikt in de badkamer en de keuken.
  • Verwarming van het huis: wil je met je zonneboiler ook je huis verwarmen, dan kies je voor de zonneboilercombi.

Een zonneboiler vermindert je energieverbruik voor warm water met ongeveer de helft. Daarnaast beperk je de CO2 uitstoot van je huishouden aanzienlijk.

Hoe werkt hij?
Een zonneboiler bestaat ruwweg uit twee onderdelen. Een onderdeel om de warmte van de zon op te vangen, de collector, en een onderdeel om de warmte in op te slaan, de boiler. De collector is een plaat met een buizensysteem waar een vloeistof doorheen stroomt. Deze wordt door de zon verwarmd. Vervolgens wordt de warmte afgegeven aan een boiler. Wanneer het warme water nodig is stroomt het water uit de boiler, naar de CV ketel. Is het water niet warm genoeg dan warmt de CV ketel het water na.

 

Warmte-terugwinsysteem

Besparing €:
Besparing CO2:

Wat is het?
Met een warmte-terugwinsysteem gebruik je de warmte uit afvoerwater of -lucht opnieuw om je water of huis te verwarmen Hierdoor bespaar je energie.

Hoe werkt het?
Een douchewarmteterugwinning haalt warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Bij warmteterugwinning uit ventilatielucht zorgt een warmtewisselaar dat de warmte in je huis blijft.

 

Pelletkachel

Besparing €: 40 tot 60% op je stookkosten
Besparing CO2:

Wat is het?
Een pelletkachel brand op kleine brokjes samengeperst hout die gemaakt zijn van zaagsel en snippers, de pellets. Dit is een afvalproduct, er worden geen goede bomen voor gekapt. Een pelletkachel is een directe en gezellige manier van je huis verwarmen. Bij het stoken van een pelletkachel komt evenveel CO2 vrij als bij een vergelijkbare hoeveelheid hout dat verrot in het bos. Het is een zeer milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen.

Hoe werkt het?
Bovenin zit het reservoir met houtpellets die vervolgens in de verbrandingskamer worden gebracht. Door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets ontbranden Een ventilator zorgt voor de aanvoer van verse lucht, de afvoer naar buiten en voor de toevoer van warme lucht in de ruimte. Je hebt geen groot rookkanaal nodig en de bediening is heel eenvoudig. Ook heb je er weinig werk van. Je moet alleen zorgen dat je de pellets op een droge plek op voorraad houdt. Je kunt een pelletkachel ook aansluiten op je CV.

Daarbij merken we wel op dat een pelletkachel volgens ons niet past in een echte CO2 reductie en dat er fijnstof bij de verbranding van pellets vrijkomt.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Vraag een consulent van Energiek Moerdijk om bij je langs te komen. Maak hier een afspraak.