fbpx

Nationale Klimaatweek

28 oktober t/m 5 november 2021

Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken: samen maken we Moerdijk steeds duurzamer. De gemeente, inwoners en organisaties dragen hun steentje al bij. Helaas zijn we er daarmee nog niet en moet er nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer inwoners en organisaties te inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat, willen we als Energiek Moerdijk aandacht schenken aan de landelijke Klimaatweek. We laten je onder andere inspirerende activiteiten en initiatieven in Moerdijk zien. Wat wordt jouw volgende stap op weg naar een klimaatbewuster leven?

Iedereen doet WAT

Als iedereen wat doet voor het klimaat kunnen we samen de CO2-uitstoot in Moerdijk verlagen. Daarom roepen we inwoners en organisaties in heel de gemeente op om te laten zien en horen op welke manier ze bijdragen aan de CO2-uitstoot verlaging. Dat hoeven niet eens hele grote dingen te zijn. Zet jij de verwarming deze winter een graadje lager? Ook dat is al een mooie stap in de goede richting. Denk ook eens aan groene daken 

Goede voorbeelden

Om te laten zien dat er al meer gebeurt dan je misschien denkt en om anderen te inspireren zetten we duurzame initatieven in Moerdijk in de spotlight. Van donderdag 28 t/m vrijdag 5 november brengen we Moerdijk in beweging om een extra stap te zetten voor het klimaat. De Nationale Klimaatweek vindt plaats onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

  

Een greep uit de mooie goede voorbeelden in Moerdijk:

 

Praktische tips voor een duurzamer leven

Iedereen kan wat doen voor het klimaat: de overheid, bedrijven en jijzelf, iedereen doet wat. Dat kan iets groots zijn of juist klein, goedkoop of duur. De een laat zijn vloer isoleren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen. Iets doen voor het klimaat doe je op jouw eigen manier. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Welke idee past het beste bij jouw leven en jouw klimaatvisie?

Energie besparen

Energie besparen is duurzaam, goed voor het klimaat én je portemonnee. Isoleer bijvoorbeeld je huis, wek je eigen stroom op met zonnepanelen of bespaar tot wel 20 procent op warm water met een spaardouche.  Maar het kan nóg simpeler, bijvoorbeeld door niet gebruikte opladers uit het contact te halen. Wat doe jij al om energie te besparen?

Bewuster eten

Benieuwd naar hoe je een duurzamere voedselkeuze kunt maken? Je kunt bijvoorbeeld al CO2 besparen door vaker voor noten-en peulvruchten te kiezen in plaats van vlees. Ook zijn sommige groente- en fruitsoorten een betere keuze voor het klimaat dan andere. Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor fruit het het seizoen. Ook zo ben je al duurzaam bezig en help je het klimaat.

Anders reizen

Reizen is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Anders reizen is daarom belangrijk voor het klimaat. Steeds meer mensen pakken een (elektrische) fiets of lopen naar werk. Anderen reizen buiten de spits met de elektrische auto. Ook het delen van een auto wordt steeds aantrekkelijker. Hoe duurzaam ben jij al bezig?

Minder afval

Je kunt het klimaat ook helpen door bewuster om te gaan met kleding of spullen. Bijvoorbeeld door ze te hergebruiken. Is hergebruiken niet meer mogelijk? Kies dan voor recyclen. Zo wordt het afval omgevormd tot een nieuw product. Wil je toch iets nieuws? Kijk eens bij een tweedehands winkel. Dat is goedkoper voor jou én duurzaam en beter voor het klimaat.

Activiteiten

Opening Klimaatweek

Op donderdag 28 oktober gaan we van start met een feestelijke opening van de Klimaatweek. 

Klimaatcafé

Op vrijdag 5 november organiseren we een Klimaat Café in theater De Schuur in Zevenbergen. Hierbij zijn inwoners en ondernemers uit de gemeente van harte welkom. We delen mooie initiatieven en komen met elkaar in contact, want samen halen we nog mooiere resultaten. Het Klimaat Café vindt plaats tussen 10.00 - 12.00 uur.
- Helaas geannuleerd -

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Bekijk hier de evenementen die bij jou in de buurt georganiseerd worden:
www.nachtvandenacht.nl

 

Zet 'm op 60

Eén van de kleine aanpassingen die je kunt doen om een hoop energie (en geld) te besparen, is je cv-ketel op 60 graden zetten. Een kleine handeling van zo'n 60 seconden die je zo'n €60,- voordeel per jaar op kan leveren. Staat jouw cv al duurzaam en energiebesparend ingesteld? Lees hier hoe je het kunt doen, het is echt super eenvoudig:
www.zetmop60.nl

Duurzame Huizenroute

Op 30 oktober en 6 november stellen verschillende huiseigenaren hun woning open om de verduurzaming van hun huis te laten zien. Ruim 1700 huiseigenaren in het hele land doen al mee. Laat je inspireren of inspireer juist andere inwoners met de duurzame maatregelen in jouw woonomgeving. Stel jouw huis open of zoek een open huis in jouw buurt via:
www.duurzamehuizenroute.nl

Uitreiking Duurzaamheidsaward

Ter afsluiting van de Klimaatweek Moerdijk en ter ere van alle mooie acties reikt wethouder Desiree Brummans op 5 november de jaarlijkse duurzaamheidsaward uit aan het mooiste, meest inspirerende initiatief. Dit jaar wordt de award alweer voor de zevende keer uitgereikt. De feestelijke aangelegenheid vindt plaats tijdens het Klimaat Café in theater De Schuur.

Doe jij ook mee?

Alleen als we het samen doen, halen we de beste resultaten. Alle initiatieven helpen, of je nu alleen je verlichting vervangt voor een duurzaam alternatief of je je hele huis aanpakt. We zijn erg benieuwd naar welke klimaatvriendelijke stappen jij al gezet hebt, of naar de stappen die je in de toekomst wil gaan nemen. Stuur jouw project, idee of plan aan ons door en help ons iedereen in de gemeente Moerdijk te inspireren. Echt alle verduurzamingsmaatregelen zijn welkom, groot of klein. Stuur je foto's en/of teksten in via onderstaand formulier, info@energiekmoerdijk.nl of met #KlimaatMoerdijk op social media.

Vul je naam in.
Vul je e-mailadres in.
Voeg uw bijlage toe
Invalid Input
U dient toestemming te geven voordat u dit formulier kunt verzenden.

Neem voor meer informatie contact op met:

Energiek Moerdijk – Dimph Rubbens (Klimaatburgermeester)
Tel: 0625051950 of info@energiekmoerdijk.nl
www.energiekmoerdijk.nl


Klimaatweek Moerdijk 2021 is een initiatief van
de gemeente Moerdijk en Energiek Moerdijk.