Toegankelijkheid

Skip to main content

Ervaringen van een lek-checker

25 oktober 2023

Ervaringen van een lek-checker.

In de eerste helft van 2023 is aan mij gevraagd of ik mee wilde werken aan de lek-check activiteit die Energiek Moerdijk op dat moment aan het opstarten was. Het goed uit kunnen voeren van een lek-check (met een mooi woord “Blowerdoortest”) is lastig te leren uit een boekje. Daarom zijn de eerste tests uitgevoerd samen met een ervaren checker, die eerder een aantal tests heeft uitgevoerd in een buurgemeente. Een goed voorbeeld van regionale samenwerking.

Nadat we een frame hebben geplaatst in één van de buitendeuren van de woning, waarin een zeildoek is aangebracht met een grote ventilator (diameter ca 60 cm). Daarna controleren we of alle ramen en deuren in de buitengevel gesloten zijn en ook alle ventilatieopeningen gesloten zijn. In de woning moeten alle deuren open, zodat er in alle ruimten een onderdruk wordt aangebracht door de ventilator te starten. Deze onderdruk in de woning is relatief gering en komt globaal overeen met windkracht 5 op de buitengevel. In de woning. Binnen in de woning is hier niets van te merken en ook huisdieren merken hier niets van, ze mogen alleen niet naar buiten of binnen.

Het zoeken naar plekken waar ongewenste ventilatie (ook wel TOCHT genoemd) de woning binnenkomt is letterlijk handwerk.

Er zijn een aantal plekken waar je kunt verwachten waar tocht binnenkomt:

  • niet meer goed werkende tochtstrippen bij openslaande ramen en deuren, met name als ze naar binnen open gaan!
  • bij later geplaatste of aangepaste kozijnen in de buitengevel, de aansluiting kozijn-buitenmuur;
  • dak doorvoeren voor CV installaties en ventilatiekanalen;
  • op zolder de aansluiting van de buitengevel en het dak (bij de z.g. muurplaat).

Er zijn ook plaatsen die in eerste instantie niet verwacht zoals bij voorbeeld:

  • lichtspotjes in een verlaagd plafond van een aanbouw. Overigens is de aansluiting aanbouw – oorspronkelijke bouw ook een punt van aandacht; .
  • als de woning een kruipruimte heeft wil er ook nog wel eens tocht komen via het kruipluik;
  • stopcontacten;
  • bij stalen deurkozijnen die in de spouw zijn geplaatst.

Uit de opsomming blijkt dat de tocht die wordt geconstateerd in veel gevallen met simpele middelen en door een handige doe-het-zelver kan worden opgelost. Bij andere gevallen zal een deskundige ingeschakeld moeten worden.

Mocht u toch niet zeker zijn, dat met bovenstaande u alle tochtproblemen in uw woning kunt oplossen, vraag dan een lek-check aan via onze website: https://energiekmoerdijk.nl/lek-check