Deur dicht!!! Hoe leer je kinderen energie besparen?
We kunnen niet allemaal de wereld verbeteren zoals topper Greta Thunberg dat doet. Maar een beetje energie besparen kunnen we allemaal en al die druppeltjes op de gloeiende plaat vormen samen een verfrissende regenbui.
En dat is superbelangrijk. Want onze wereld is aan het veranderen. We moeten toe naar een duurzame maatschappij waarin geen plek meer is voor fossiele brandstoffen. Daarbij horen begrippen als circulaire economie en nul op de meter. Maar kinderen zegt dat over het algemeen niet zoveel. Toch leren ze wel van alles over klimaatverandering op school. Bijvoorbeeld dat de opwarming van de aarde grote gevolgen heeft. Ze zien filmpjes over ijsberen op smeltende ijsschotsen en koala’s die de bosbranden in Australië niet overleven. Maar wat kunnen zij daaraan doen?
1. Begin bij jezelf
Natuurlijk moet je bij jezelf beginnen om een verandering teweeg te brengen. Zeker als je wilt dat je kinderen ook enthousiaste energiebespaarders worden. Want opvoeden is voorleven. Dus als jij steeds roept dat de deur dichtmoet, dan mag je het zelf natuurlijk ook niet vergeten!
2. Inzicht in je stroomverbruik
Installeer een app waarin jullie je energiegebruik thuis kunnen volgen. Dat is leuk om samen te doen. De meeste energieverbruiksmanagers tonen het verbruik in overzichtelijke grafieken en tabellen. Het kan ook simpeler via een 'stoplicht' dat bijvoorbeeld aangeeft dat je aan het verspillen bent. Je kunt als gezin ook doelen stellen en afspreken dat je met het gespaarde geld iets gaat ondernemen.
3. Apparaten uitzetten
Een gemiddelde kinderkamer bevat tegenwoordig steeds meer elektrische apparaten. Een eigen tv met gameconsole, een laptop en mobiele telefoon die moeten worden opgeladen, zorgen ervoor dat de stroomkosten voor een zes tot twaalfjarige al snel oplopen tot meer dan 50 euro per kind per jaar. De meeste kinderen laten die apparaten altijd aanstaan, ook als ze niet op hun kamer zijn. Leer ze alles uit te zetten en stekkers van opladers uit het stopcontact te halen als er niets aanhangt.
4. Muziek onder de douche
Volgens watermaatschappij Vitens doucht de doorsnee-Nederlander 5 keer per week, ruim 8 minuten en verbruikt daarbij zo’n 70 liter. Dat is per jaar 18.200 liter per persoon. Veel pubers staan zelfs eindeloos onder de douche, en dan ook nog liefst meerdere keren per dag. In plaats van steeds weer op de deur te bonken, zou je kunnen proberen samen tot een afspraak te komen. Hang een douchetimer op. Of maak de afspraak leuker met muziek. Voor minder dan 20 euro koop je een waterdichte bluetoothspeaker waarmee je via je mobiel muziek kunt afspelen. Kijk op YouTube of Spotify naar 5-minute shower songs, of maak een eigen afspeellijst.
5. Kledingbeleid
De wasmachine en vooral de droger zijn echte stroomvreters. Leer je kinderen om hun kleding kritisch te controleren voordat ze die in de wasmand gooien. Sportkleding is natuurlijk na één keer dragen echt vies, maar broeken en shirtjes kunnen gelucht worden. Hang de handdoeken op een handdoekenradiator en ze zijn zo weer droog voor de volgende dag. Bovendien is de wasdroger helemaal niet zo vaak nodig als je denkt. De zon is gratis en in de winter is een rekje ergens in huis vaak een goede oplossing.
6. Vakantie footprint
Een autovakantie is klimaatvriendelijker dan een vliegen. En een jetski huren is vervuilender dan naar een zwembad gaan. ‘Bewustwording over de impact van de vakantie op het klimaat is de eerste stap bij het verminderen ervan. In deze tijd van het jaar kiezen veel gezinnen hun zomervakantie. Plannen maken voor je vakantie is leuk, en het wordt extra leuk als je weet dat je ook nog eens klimaatvriendelijk op reis gaat,’ zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Daarom hebben ze bij een handige tool ontwikkeld waarin je kunt checken hoe groot je vakantie footprint is. Zo kun je ervoor zorgen dat je footprint elk jaar iets minder groot wordt.
7. Flexitariër
Vlees heeft een enorme impact op het milieu. Door minder vlees te eten zorgen we beter voor het milieu en voor de dieren. Probeer je kinderen te motiveren om tenminste één dag per week vleesloos te eten. Geen vlees, vis of sluipvlees. Met sluipvlees bedoelen we het plakje vlees op je boterham of een toastje met paté. En wanneer je wel vlees eet, kies dan biologisch vlees.
8. Praten, nadenken en doen
We moeten nu bewuster met onze energie omgaan om iets te doen aan de opwarming van de aarde zodat onze kinderen later ook nog kunnen genieten van een mooie en schone wereld. We moeten daarom ook kinderen leren dat elke keuze die we maken, van invloed is op het milieu. Samen met school, met de overheid, en binnen het gezin kunnen we daaraan werken. Door veel over het onderwerp te praten, met behulp van interessante websites met informatie speciaal voor kinderen, zoals www.Energie.nl. En door thuis uitleg te geven over keuzes die je maakt.
9. Verwarm jezelf, niet de wereld
Op 7 februari 2020 is de jaarlijkse warme truiendag. Het is de bedoeling om op deze dag door allerlei activiteiten bewuster om te gaan met CO2 besparing. Natuurlijk doen we hier als Energiek Moerdijk ook actief aan mee. Trek die lekkere warme trui aan en doe mee - je maakt ook nog eens kans op leuke prijzen! Kijk hier voor meer informatie.
10. Doe de gratis energie-scan
Vraag de gratis energiescan van Energiek Moerdijk aan. We komen bij je langs en scannen je huis op verschillende punten. Hoe energiezuinig is je huis al? En waar valt nog wat te verbeteren? Vraag de kinderen of ze meedoen aan de scan. Zij kunnen aanwijzen of er nog gloeilampen aanwezig zijn of het jaartal zoeken in de dubbele beglazing. Want samen wordt alles leuker.