Toegankelijkheid

Skip to main content

10 goedkope maatregelen om veel gas te besparen

15 november 2021

Wist je dat een Nederlands huishouden gemiddeld meer dan €1.000 uitgeeft aan gas? En als de gasprijs blijft stijgen, dan wordt dat alleen maar meer! Lees de 10 tips hoe je eenvoudig en goedkoop kunt besparen op je gasrekening en tegelijk het milieu een handje helpt.

  1. Radiatorfolie (besparing: €75)
    Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant. Die warmte trekt in de muur. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren zodat vrijwel alle warmte in je woning blijft. Radiatorfolie bespaart ongeveer €7 per meter
  2. Thermostaat 1 graad lager (besparing: €70)
    Doe een trui aan en zet je thermostaat iets lager. Elke graad omlaag betekent een besparing van 7 % op je gasverbruik. Zet de thermostaat 1 uur voordat je weggaat, of in bed kruipt alvast lager, 15 graden is warm genoeg. Ga je een paar dagen weg, zet de thermostaat dan op de vakantiestand: 5 tot 10 graden.
  3. Waterbesparende douchekop (besparing: €45)
    Die lekkere lange douchebeurt, dat kost heel veel energie. Wel zo'n 20% procent van je gasverbruik! Onder de douche kan je water én energie besparen met een waterbesparende douchekop. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon korter douchen
  4. Tocht tegenhouden (besparing: €60)
    Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak. Met tochtstrips en een brievenbusborstel voorkom je dat koude lucht naar binnen waait. Doe ‘s avonds de gordijnen dicht, dat helpt ook. 
  5. Cv-leiding isoleren (besparing: €15)
    Cv-leidingen die niet geïsoleerd zijn verliezen hun warmte, vooral als deze door koude ruimtes lopen. Je kunt ze makkelijk zelf isoleren met handige hoesjes die bij elke bouwmarkt te koop zijn.
  6. Deurdrangers en deurveren (besparing: €60)
    Deurdrangers of deurveren zorgen ervoor dat deuren niet onnodig open blijven staan. Zo glipt kostbare warmte niet weg. Een deurdranger sluit gecontroleerd en automatisch een deur. Heel handig op de buitendeur die rechtstreeks in de keuken uitkomt bijvoorbeeld.
  7. Verwarm alleen waar nodig (besparing: €240)
    Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je bent en doe de deuren van de andere ruimtes dicht. Onnodig verwarmen zorgt voor onnodige kosten, logisch.
  8. Ventileer elke dag (besparing: €100)
    Het klinkt misschien gek, maar zet de ramen even kort open om het huis te ventileren. Doe ze dicht en zet daarna pas de verwarming weer aan. De verse buitenlucht wordt sneller warm, waardoor je minder hoeft te stoken. Met een mechanische ventilatie-unit wordt je woning constant voorzien van verse lucht waarmee je nog meer op gas kunt besparen.
  9. Verwarm je slaapkamer niet (besparing: €80)
    De verwarming in je slaapkamer uitzetten is een gemakkelijke manier om te besparen op je gasverbruik. Het kost helemaal niets en een frisse kamer is bovendien goed voor de nachtrust. Ben je toch een koukleum? Dan werkt een kruik of een elektrische deken net zo goed. Zet de verwarming in je slaapkamer wel op de vriesstand. Zo voorkom je dat de leidingen bevriezen. 
  10. Doe de gratis energiescan van Energiek Moerdijk
    Alle besparingen zijn natuurlijk gebaseerd op gemiddelden. Wat je werkelijk kunt besparen hangt af van het soort huis waarin je woont, het bouwjaar en met wie je woont. En sommige maatregelen kosten eerst geld voordat ze wat opleveren. Kun je nog wel wat advies op maat gebruiken? Vraag dan de gratis energiescan aan van Energiek Moerdijk.

Bronnen: www.hier.nu; www.unitedconsumers.com; www.milieucentraal.nl