Toegankelijkheid

Skip to main content

Inzicht in je energieverbruik

28 december 2020

Wil jij ook energie besparen? Dan moet je eerst weten wat jouw gas- en elektriciteitsverbruik is. West-Brabant Energie-inzicht helpt je daarbij. Je ziet online wat je dag, maand en jaar aan elektriciteit en gas verbruikt. Dit helpt je om energie te besparen. En het is helemaal gratis. Hier lees je hoe het werkt.

Meten = weten

Het doel van West-Brabant Energie-inzicht is om bewoners meer inzicht te geven in hun energieverbruik. Want meten is weten! Het enige wat je nodig hebt is een slimme meter voor gas en elektriciteit. Op west-brabant.energieinzicht.nl maak je een account aan waarin je online je gas- en elektriciteitsverbruik per dag of maand kunt volgen. Zo zie je bijvoorbeeld ook je sluimerverbruik. Dat is het verbruik dat wordt gemeten op momenten dat je zou verwachten dat je verbruik minimaal is. ’s Nachts bijvoorbeeld, of wanneer je niet thuis bent.

Veilig en onafhankelijk

Het account maak je gratis aan en is veilig in het gebruik. Bovendien is de energiedata afkomstig van de netbeheerder, voor Brabant is dit Enexis, en niet van je energieleverancier. De netbeheerder wil, net als jij, het energieverbruik omlaag brengen. West-Brabant Energie-inzicht is onderdeel van MijnEnergieinzicht en werkt samen met gemeenten, energieloketten en energiecoöperaties, zoals Energiek Moerdijk. Het idee erachter is dat als je je bewust bent van je energieverbruik, het een uitdaging wordt om energie te besparen en duurzamer te leven.

Demo

Voordat je zelf een account aanmaakt, kun je eerst een demo bekijken. Daarin zie je hoe het werkt. De grafieken zijn eenvoudig te lezen en laten ook zien hoe vergelijkbare huishoudens presteren. Als je besluit om een account aan te maken, vul je de gegevens van je woning en het aantal bewoners in en koppel je de slimme meter. Daarmee is je account klaar en kun je gaan meten!

Energiescan

Er zijn zoveel manieren om energie te besparen. Dat kan iets groots zijn of juist klein. Maar ook hier geldt weer, waar moet je beginnen? Energiek Moerdijk heeft hiervoor de energiescan ontwikkeld. Op de Energiescan pagina vraag je hem aan. Een energie ambassadeur komt (alweer gratis) bij je langs om je woning of bedrijfspand te scannen. Vervolgens krijg je advies over jouw individuele besparingsmogelijkheden. Van het gebruik van tochtstrips en ledverlichting, tot het isoleren van de vloer of de aanschaf van zonnepanelen. De ambassadeur van Energiek Moerdijk helpt je ook met het vinden van lokale installateurs.

Een duurzame wereld

Door minder energie te gebruiken, bespaar je een hoop geld. Tegelijkertijd help je zo je omgeving duurzamer te maken. De mooie omgeving waarin we wonen willen we ook graag zo mooi houden voor toekomstige generaties. Daarom kun je naast energie besparen ook een steentje bijdragen aan het klimaat. Bijvoorbeeld door je tuin vriendelijker te maken voor vogels, vlinders en bijen. Door afval te scheiden, je spullen te repareren of minder voedsel te verspillen. Er zijn zoveel manieren om mee te doen. Wat is jouw uitdaging?