fbpx

Nieuws

5 tinten groener

5 tinten groener

In het blogbericht Geniet van de zomer in een koele tuin, vertelden we dat het vergroenen van je tuin helpt om energie te besparen. In deze blog lees je wat er nog meer wordt gedaan om Moerdijk te vergroenen. Want het kan nog tenminste 5 tinten groener…

Klimaatonderlegger voor Waterpoortgebied

Landschapsarchitect Thomas Jansen heeft een klimaatonderlegger ontwikkeld voor de gemeenten rondom het Volkerak (het Waterpoortgebied). De inwoners worden uitgedaagd om zelf bezig te gaan met de klimaatverandering. Op de kaart kunnen ze precies zien op welke plekken in hun gemeente de gevolgen van de klimaatverandering het duidelijkst merkbaar zijn. Zo kunnen ze helpen om op de juiste plaats de goede maatregelen te nemen. De gids geeft hiervoor concrete en makkelijk toepasbare tips. Die kosten weinig tot niets en maken een groot verschil.

Meer vraag naar koelte

Thomas vertelt dat bij energietransitie de focus dikwijls ligt op de productie van KwH’s. ‘Maar in Waterpoort laten we zien dat een veelvoud aan energie in het gebied zit opgeslagen en geduldig wacht totdat deze ontdekt wordt. En dat is water en vloeibare tijd. De vraag naar koelte zal groter worden dan de vraag naar warmte. Water koelt en slaat warmte op om in koudere perioden weer te worden benut. Uit water wordt waterstof gemaakt waarin elektriciteit zit opgeslagen. Het huwelijk met groen maakt het feest compleet.’

Een huwelijk, wat bedoelt u daar precies mee?

Thomas: ‘Wist u dat het koelende effect van één boom gelijk staat aan 10 airco’s? Een boom spaart dus 10 airco’s uit. In een rekensommetje is dat 10 KwH per huishouden x 0,20 = 20 euro per uur. Tel uit uw lokale winst! Zo zijn er tal van energieke klimaatarrangementen te benoemen.’

Maar hoe kan water worden ingezet?

‘Water zuivert, voedt en beschermt. Vanuit de landschappelijke blauwdruk zijn prachtige mechanismen te destilleren. We moeten improviseren en innoveren om tot nieuwe manieren te komen die ons kunnen helpen bij de reductie, opslag en het opwekken van energie. Onder andere door de rivieren de Mark en de Dintel meer te betrekken in het blauwgroene raamwerk dat water, klimaat, biodiversiteit en leefgenot bedient. Zo worden we een klimaatmachine die Moerdijk, tot ver in de toekomst, een klimaatrobuuste, energiezuinige toekomst kan bieden.’

Inzicht leidt tot betrokkenheid

Volgens Thomas kan de klimaatonderlegger het begrip klimaat tastbaar maken. De onderlegger dient als basis voor ruimtelijk economische ontwikkelingen. ‘Met behulp van de kaart kunnen we bijvoorbeeld de medewerker communicatie van de gemeente, de vertegenwoordiger van een bedrijventerrein en de directeur van een school of zorginstelling doordringen van de ernst van de situatie. Als zij inzien welke effecten de klimaatverandering voor hun meebrengt, gaan ze automatisch meedenken over het nemen van effectieve maatregelen.

Groen is beter dan grijs

De energietransitie kan alleen tot stand komen als we er allemaal aan meewerken. Bewustwording is dus heel belangrijk. Door bewuster met onze leefomgeving om te gaan, zul je ook bewuster met energie omspringen. Energiek Moerdijk helpt mee om de gemeente en haar inwoners bewust te laten worden van de noodzaak te vergroenen. Een heel sexy onderwerp is het tot nu toe niet. Maar wij vinden groen een mooiere kleur dan grijs!

Kijk hier voor het aanvragen van een gratis energiescan. Hoe energiezuiniger je leeft, hoe minder CO2 je uitstoot. En dat is beter voor jou en voor het milieu.

0
0
0
s2sdefault