fbpx

Nieuws

Geniet van de zomer in een koele tuin

Geniet van de zomer in een koele tuin

Als je in de zomer door je stad of dorp wandelt merk je het gelijk; de grote temperatuurverschillen tussen de wijken waar veel of weinig groen is. Moerdijk wil graag door middel van allerlei activiteiten inwoners en bedrijven helpen de gemeente te vergroenen. Waarom dat nodig is en wat de raakvlakken zijn met energie besparen lees je in dit blog.

Het klimaat verandert. Dit komt door de grote hoeveelheid broeikasgassen die we sinds de industriële revolutie uitstoten. Als we onze aarde voor toekomstige generaties willen behouden, dan zullen we in actie moeten komen. Dat kan door te proberen de oorzaak van klimaatverandering (de uitstoot van broeikasgassen) weg te nemen. Dit noemen we energietransitie. Maar we moeten ons ook aanpassen aan de klimaatverandering. Dit heet klimaatadaptatie.

Harde regens en hittegolven

Klimaatverandering betekent dat het gemiddeld warmer is en dat het vaker regent. Verder komt extreem weer vaker voor. Zoals lang aanhoudende droogte of hevige regenval. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Slecht nieuws voor iedereen die onder zeespiegelniveau woont, zoals wij hier in Brabant.

Hittestress

Natuurlijk zijn warme zomers tot op zekere hoogte best aangenaam. Maar van extreme hitte worden we niet gelukkig, we krijgen er zelfs hittestress van. Hierdoor neemt de vraag naar energie voor bijvoorbeeld airconditioning of koeling toe. Terwijl we vanuit de energietransitie juist minder energie willen gaan gebruiken.

Vergroening is de nieuwe trend

Een stenen, onderhoudsvrije tuin is helaas nog steeds een modetrend. We zien het in huis- en tuin programma’s steeds weer terug. We zijn er ook aan gewend geraakt om onze leefomgeving zo gemakkelijk mogelijk in te richten. Maar vanuit klimaatadaptatie wordt vergroening juist gestimuleerd. Meer bloemen, bomen en waterbuffers zorgen voor natuurlijke koelte die ook nog eens helemaal gratis is. Bij de ruimtelijke inrichting van nieuwe woonwijken is hier al veel meer aandacht voor dan een paar jaar geleden.

Operatie Steenbreek

“Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen zorgt dat regenwater in de grond kan zakken. Maar ook voor een betere biodiversiteit. Wat dat betreft sluit Operatie Steenbreek ook prima aan bij onze maatregelen voor het bevorderen van de bijen- en vlinderpopulatie,” zei wethouder Désirée Brummans bij de lancering van Operatie Steenbreek in 2019. Het project bestaat uit activiteiten gericht op het ‘vergroenen’ van tuinen.

Een klimaatbestendige tuin

Het vervangen van stenen in de tuin door groen betekent dat het risico op wateroverlast kleiner wordt. De temperatuur in de omgeving wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen en bijen, vlinders en andere insecten krijgen extra leefgebied. Ongeveer 40% van het stedelijke oppervlak is in bezit van particulieren; inwoners maken met hun tuininrichting daarom een groot verschil! Wil je weten hoe jij je tuin klimaatbestendig maakt? Check voor tips: www.ivn.nl/operatie-steenbreek/workshop-een-levende-tuin-maak-je-zelf.

Doe de energiescan van Energiek Moerdijk

Vergroenen is ook bijdragen aan de energietransitie. Door bewuster met onze leefomgeving om te gaan, zul je ook bewuster met energie omspringen. En een klimaatbestendig huis is tevens een energiezuinig huis. Energiek Moerdijk helpt je daarbij. Wij zijn een gemeenschapscoöperatie van en voor inwoners en bedrijven in Moerdijk zonder winstoogmerk. Wij adviseren de gemeente en we helpen iedereen graag met tips om woningen en bedrijfspanden energiezuinig te maken. Vraag hier de gratis energiescan aan. Hoe energiezuiniger je leeft, hoe minder CO2 je uitstoot. En dat is beter voor jou en voor het milieu.

0
0
0
s2sdefault