fbpx

Nieuws

Alternatieven voor de cv-ketel

cv-ketel

In 2050 moet Nederland helemaal van het gas af. En er ligt zelfs een voorstel om al vanaf 2021 het plaatsen van klassieke cv-ketels helemaal te verbieden. Dat is al over 2 jaar! Hoogste tijd dus om ons te verdiepen in verwarmingsalternatieven.

Welk type past bij mij?

Wil je weten welk type verwarming het best bij jou past? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen:

  1. Wat voor type woning heb ik?
  2. Hoe is de ligging van mijn woning?
  3. Hoe goed is mijn woning geisoleerd?
  4. Hoe duurzaam wil ik zijn?
  5. Hoe groot is mijn budget?

De antwoorden op deze vragen bepalen voor een groot gedeelte welke verwarmingstoestel voor jouw situatie in aanmerking komt.

Nog één keer een HR ketel

Je kunt kiezen om nog één keer een cv-ketel aan te schaffen in afwachting van alternatieven die nog ontwikkeld worden. Misschien komt er in jouw omgeving wel een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, bijvoorbeeld van bedrijven op industriegebied Moerdijk, kan worden gebruikt om een hele wijk te verwarmen. Je hoeft daarvoor nauwelijks aanpassingen te doen aan je woning. Maar zover is het nog niet. De ontwikkeling van een warmtenet kan makkelijk de levensduur van een cv-ketel duren. Overigens is een nieuwe cv-ketel al zuiniger en efficiënter dan 15 jaar geleden.

+ lage kosten
+ geen aanpassingen aan je huis
- niet duurzaam
- nog steeds gas nodig

Electrische warmtepomp

De warmtepomp haalt door middel van een warmtewisselaar, tegen een goed rendement, warmte uit de buitenlucht of het grondwater. Dit zijn onuitputtelijke bronnen, dus is het een duurzame vorm van verwarmen. De pomp zelf werkt op elektriciteit. Toepassing van een warmtepomp is met name interessant voor goed geïsoleerde huizen in de nieuwbouw of bij renovatie/verbouw. De warmtepomp werkt met lage watertemperaturen. Daarom is het noodzakelijk om het warmteafgiftesysteem in je huis aan te passen. Je hebt vloer- of wandverwarming nodig, of laag water temperatuurradiatoren. Met een warmtepomp kun je ook het water voor de douche en de kraan verwarmen. Dit wordt opgeslagen in een boiler.


+ geen gas meer nodig
+ duurzaam
+ hoog rendement, zuinig
+ aangename warmte
+ kan verwarmen en koelen
- investeren in isolatie en warmteafgiftesysteem
- hoger elektriciteitsverbruik
- duur in aanschaf

Hybride warmtepomp

Wanneer je de warmtepomp laat ondersteunen door een cv-ketel, dan noem je dat een hybride warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Het is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis.

+ minder gas nodig
+ duurzaam
+ goedkoper dan warmtepomp
+ aangename warmte
- niet duurzaam
- veel ruimte nodig voor warmtepomp én cv-ketel
- investeren in isolatie en warmteafgiftesysteem

Pelletketel

Pellets zijn kleine korrels geperst afvalhout. Omdat het een hernieuwbare grondstof is, is het een duurzame manier van verwarmen. Misschien ken je de pelletkachel al. Hij lijkt op een houtkachel en je kunt er één ruimte mee verwarmen. Met een pelletketel voorzie je, via een warmtewisselaar, het hele bestaande cv-systeem van warm water. Hij functioneert ook prima bij matig geïsoleerde panden en omdat hij het water tot wel 80 graden kan verwarmen hoef je de radiatoren niet aan te passen. Er is wel een goed rookkanaal nodig en een flinke voorraadplaats voor de pellets. Met een boiler kan de pelletketel ook het tapwater verwarmen.

+ duurzaam
+ gasloos
+ nauwelijks aanpassingen nodig in de woning
- veel onderhoud door bijvullen en schoonmaken
- plaats nodig voor de pellets

Daarbij merken we wel op dat een pelletkachel volgens ons niet past in een echte CO2 reductie en dat er fijnstof bij de verbranding van pellets vrijkomt.

Subsidies en regelingen

Voor alle alternatieven van de klassieke cv-ketel zijn subsidies beschikbaar. Zo wordt de aanschaf van een warmtepomp of een pelletketel toch een stuk aantrekkelijker. Want elk alternatief is tot nu toe duurder. Maar de ontwikkelingen gaan natuurlijk door. De verwachting is dat er in de toekomst betaalbare en goede alternatieven op de markt komen. Ondertussen kun je er al wel voor zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Om je hierin financieel bij te staan heeft de gemeente Moerdijk een speciale lening in het leven geroepen.

0
0
0
s2sdefault