fbpx

Energie uit Watergangen

Tips om water te besparen

Tips om water te besparen

Wil jij ook besparen en je steentje bijdragen aan het milieu? Bespaar dan op water. Met al een paar kleine aanpassingen in en om je huis kun je al een groot verschil maken.

 

 

 

 

 

 • Douchen
  Na al die jaren nog steeds met stip op één: kom eerder onder de douche vandaan en schaf een waterbesparende douchekop aan. Als je al één enkel minuutje minder lang doucht, kan dat je al duizenden liters water per jaar besparen.

 • Lopende kraan
  Uit een lopende kraan waaruit het water niet gebruikt wordt, of het nu tijdens het tandenpoetsen of tijdens het wachten op warm water is, komen tientallen liters water. Zet de kraan uit of vul met het koude water bijvoorbeeld je waterkoker of gieter om de planten water te geven.

 • Auto wassen
  Wist je dat je met een gemiddelde autowasbeurt met een tuinslang al snel meer dan 150 liter water gebruikt? Gebruik in plaats hiervan een paar emmers water. Dat werkt net zo goed en zo kun je de helft van de liters water besparen.

 • Tuin
  In een regenton kun je eenvoudig hemelwater verzamelen dat prima geschikt is om de planten in de tuin water te geven of om bijvoorbeeld de ramen mee te zemen. Zo kun je honderden liters per jaar besparen.

 • Drink kraanwater
  Koop geen flessen bronwater, maar drink kraanwater. Dat is niet alleen goedkoper, maar je bespaart ook meteen op je plastic consumptie en de energie die nodig is om zo’n flesje water te maken. Win-win!

 • Controleer de leidingen
  Een druppende kraan of leiding is niet alleen erg vervelend, maar kan stiekem ook veel water verspillen. Het is dus zeker de moeite waard om deze eens goed te controleren en eventuele lekkages te verhelpen.

 • Vlekverwijderaar
  Behandel de vlek nog voor je de kleding in de wasmachine doet met een vlekverwijderaar, zodat deze al helemaal (of voor een groot deel) verdwenen is. Zo hoef je een minder zwaar wasprogramma te draaien.

 • Aangekoekte vaat
  Laat aangekoekte pannen, borden en ander keukenwaar eerst even weken en schrob ze niet af onder een lopende kraan.