Toegankelijkheid

Skip to main content

Week Zonder Afval - Doe jij mee?

27 mei 2024
Van zaterdag 25 t/m vrijdag 31 mei gaan we de uitdaging aan: hoe zorgen we er samen voor dat we zo min mogelijk aan de afvalberg bijdragen? Doe jij mee? Elke dag delen we tips en tricks hoe jij met kleine veranderingen in je dagelijks leven stap voor stap duurzamer bezig kunt zijn. Kijk voor meer info op zerowastenederland.nl/weekzonderafval
 
 
๐—ฃ๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ฐ, ๐—ป๐—ผ๐˜ ๐˜€๐—ผ ๐—ณ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฎ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ฐ
Na een rondje boodschappen je kliko vol verpakkingsmateriaal? Kopje koffie op kantoor, lekker met suiker en een portie microplastics? Neem liever je eigen verpakking of mok mee. Zo red je het milieu รฉn je gezondheid van zwerfafval en microplastics.
Plastic not so fantastic
 
 
๐——๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ป
In elke schuur een partytent, in elke tuin een kruiwagen: is dat wel handig? Door te delen, lenen, ruilen of huren, kom je in contact met je buren en dat is niet alleen gezellig, maar bespaart je ook nog eens een smak geld en grondstoffen!
Delen en lenen
  
 
๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฟ๐˜‚๐—ถ๐—ธ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ
Van luiers tot je scheermesje, van een boterhamzakje tot notitieboek: voor veel wegwerpartikelen bestaat een prima wasbaar of opnieuw te gebruiken alternatief. Schakel over op herbruikbaar!
Maak herbruikbaar gangbaar
 

๐——๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—ฎ๐—บ
Regelmatig een nieuwe outfit die na een paar keer dragen al uit elkaar valt? 15 kledingstukken bestellen en er 12 terugsturen? Koop (of ruil!) bewust, zodat je mode draagt waarvan je weet dat het goed zit.

Draag duurzaam

 

๐—ง๐˜„๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜€, ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐˜‚๐˜€
Word koning van de kringloop! Vind op Whoppah jouw ideale vintage stoel, zet zoekopdrachten uit op Marktplaats voor dat legopakket, of die bureaulamp. Gevonden? Een goed gevoel gegarandeerd!

Tweedehands eerste keus

 

๐—ฉ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ธ๐—ผ๐—บ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€๐—ฒ๐—น๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ถ๐—น๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด
Maar liefst dertig procent van het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord maar in de prullenbak. Dat is veel! Dus taste the waste: gooi je etenswaar niet weg, maar eet het op.

Voorkom voedselverspilling

 

๐—ฅ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐˜‚๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—น๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป
Laat je broodrooster fixen bij Repair Cafรฉ Zevenbergen of geef je kleding een eigen twist met mooi patchwork. Door te repareren ga je wat je hebt nรณg meer waarderen en kun je je favoriete spullen langer gebruiken. Dus: repareer meer!

Repareren kun je leren