Toegankelijkheid

Skip to main content

Voedselbossen in Moerdijk

26 oktober 2023

Geïnspireerd door de Permacultuur zet Pascal Rijnart zich in voor Voedselbossen in gemeente Moerdijk. We kennen de Tiny Forests al, ter grootte van een tennisveld. Een voedselbos is minimaal 0,5 ha groot en een door de mens ontworpen ecosysteem dat ook voedsel produceert. Het lijkt op een natuurlijk bos met meerdere vegetatielagen, van boomkruin tot rijk bosbodemleven. Het is een natuurlijk systeem met veel verschillende soorten eetbare planten, denk aan notenbomen, appelbomen, frambozen en kruiden. Er wordt geen gif of kunstmest gebruikt, wat goed is voor de biodiversiteit. Op dit moment zijn er al meer dan 300 hectaren aan Voedselbossen in Brabant, maar in de gemeente Moerdijk zijn er nog amper initiatieven te vinden. Onlangs zijn er 3 particuliere voedselbossen gestart.

Oktober is de ideale plantmaand, zodat ook in onze gemeente Moerdijk planten zoals de Uiensoepboom op de foto zullen kunnen worden aangeplant. Deze boom produceert bladeren die aan uiensoep doen denken, je kunt er heerlijke bouillon van trekken!

Pascal heeft de ambitie met andere Moerdijkers een Openbaar voedselbos te realiseren, waar we allemaal de vruchten van mogen plukken en kunnen samenkomen als natuurliefhebbers. Meld je aan bij de Facebookgroep “Voedselbossen Moerdijk” voor meer informatie! Het doel is om tot een levende community te komen, waar we in het Voedselbos jong en oud kunnen vertellen over de werking van de natuur en de planten en dieren in het bos. Denk aan een plek waar schoolkinderen zelf appels en peren kunnen plukken, insecten kunnen ontdekken en kunnen leren over de natuur. Of waar je samen kunt genieten van de zonsopkomst of zonsondergang onder het genot van een rijpe vijg en trosje druiven uit het voedselbos. Waar je samen de handen uit de mouwen steekt om de paadjes begaanbaar te houden, struiken te planten, de oogst te vieren en de mogelijkheid hebt om in contact te komen met andere betrokken burgers uit de gemeente Moerdijk. Stel je maar eens voor hoe mooi zo een plek midden in de natuur kan zijn en waar het prettig vertoeven is! We zien je graag verschijnen.