Toegankelijkheid

Skip to main content

Technasium opdracht hittestress en wateroverlast

09 oktober 2024

Maak ruimtelijke scenario’s voor de regio West-Brabant en specifiek voor de 11 kernen in gemeente Moerdijk , waarin wordt ingespeeld op de gevolgen van klimaatverandering. Specifiek gaat het om het volgende scenario’s voor met name de inwoners, verenigingen, organisaties, ondernemers in de kernen:

  • Wateroverlast/overstroming/berging
  • Droogte/hitte, denk hierbij ook welke planten in de verschillende kernen dienen te groeien, welke (zoveel mogelijk Europese) plantensoorten passen goed in het nieuwe klimaat en zijn goed voor de biodiversiteit. Wat is er anders dan nu? Bomen matigen de temperatuur in stedelijk gebied sterk tijdens de warmste dagen van het jaar.

Uitwerking opdracht

  1. Oriëntatie: Verdiep je in de gevolgen van klimaatverandering. Maar daarbij o.a. gebruik van de rapportage West-Brabant klimaatbestendig. Richt je bij specifiek op de verschillende scenario’s. Maak een verslag van je bevindingen en geef hierbij ook aandacht aan allerlei natuurkundige en scheikundige grootheden, zoals bijvoorbeeld luchtdruk en temperatuur.

  2. Analyse van de huidige situatie: Zet de gevolgen van klimaatverandering op de kaart van West-Brabant. Richt je daarnaast ook vooral op Moerdijk en een of meerdere kernen van gemeente Moerdijk.

  3. Onderzoek: Doe voor de verschillende ruimtelijke scenario’s specifiek onderzoek naar hoe kan worden ingespeeld op de gevolgen van klimaatverandering. Hoe kunnen inwoners, organisaties, verenigingen, ondernemers in de bebouwde kom van de kernen een proactieve bijdrage leveren aan het oplossen of verminderen van de extreme gevolgen van klimaatverandering. Maak per scenario een verslag(je) van de resultaten.

  4. Ruimtelijke scenario’s: Verwerk de resultaten uit stap 3 per ruimtelijk scenario op de kaart van West-Brabant, Moerdijk en een of meer van de 11 kernen van gemeente Moerdijk. Richt je daarbij per scenario enkel op de hoofdzaken en geef elk scenario een ‘pakkende’ titel.

  5. Afronding: Presenteer jullie ideeën aan de opdrachtgever, maak er een overzichtelijk geheel van. Maak zo mogelijk prototypes die tentoongesteld kunnen worden in het gemeentehuis en de buurthuizen tijdens de Klimaatweek. Maak eventueel een posterpresentatie.

markland zevenbergen2

 

markland oudenbosch2