Toegankelijkheid

Skip to main content

School als duurzame energiebron

18 februari 2022

Het klaslokaal, de gangen, de aula en het schoolplein; als leerling breng je er heel wat uren door. School is ook het begin van de toekomst en daarom dé ideale plek om te beginnen met de omschakeling naar duurzame energie- en dat gebeurt op het dak.

Stichting Schooldakrevolutie is de aanjager achter het vergroenen van schooldaken. Ze vinden dat duurzame energie voor iedereen beschikbaar moet zijn, en waar kun je iedereen beter bereiken dan op school? Al die lege daken, dat moest anders. Door leerlingen en scholen in contact te brengen met de juiste organisaties en overheidsorganen, zijn er in ons land al heel wat schooldaken gevuld met zonnepanelen.

Zonnepanelen op alle lege schooldaken in Moerdijk

Van alle 21 schoolinstellingen (zowel basis- als voortgezet onderwijs) heeft pas een tweetal scholen in de gemeente Moerdijk zonnepanelen op het dak liggen.  Meer scholen met zonnepanelen zou geweldig zijn! De scholen als maatschappelijke georiënteerde voorlopers die een voorbeeld kunnen zijn voor de jongeren. De Aventurijn in Standdaarbuiten en De Neerhof in Zeverbergen geven het goede voorbeeld. Die eerste legde haar schooldak in 2020 vol panelen met behulp van een schooldakcoach van de Schooldakrevolutie. Welke scholen volgen in Moerdijk?

Ik ben leerling, wat kan ik doen?

Er zijn heel veel dingen die je kunt doen om aandacht te vragen voor groene energie op jouw school – er is zelfs een speciaal starterspakket voor samengesteld! Ga aan de slag met posters, brieven, social media – en leuke acties bijvoorbeeld. Zo zijn er al leerlingen geweest die hun zonnebril in de klas niet afzetten tot er zonnepanelen op het schooldak lagen. Meer weten? Kijk dan even hier.

Ik ben ouder, hoe kan ik meehelpen?

Een groen schooldak begint bij bewustzijn. Met je kind praten en aan de slag met duurzame energie is leuk en leerzaam. Daarvoor hebben we een aantal handige tips en ideeën voor je op een rijtje gezet. Voor zonnepanelen op school is er daarnaast in eerste instantie toestemming nodig van het schoolbestuur. Als ouderraad kun je het idee bijvoorbeeld ten gehore brengen, of andere ouders en verzorgers te informeren en enthousiasmeren over het idee. Want samen sta je altijd sterker.

Ik ben leraar, hoe breng ik groene energie in beeld?

Speciaal om groene energie in het zonnetje te zetten is er de Non-Stop Zon campagne. Deze bestaat bijvoorbeeld uit een set (gratis te bestellen) actiekaarten waarop leerlingen aan kunnen geven waarom ze duurzaamheid belangrijk vinden. De actie is geschikt voor kinderen van groep 5 t/m 8, maar ook voor middelbare scholieren is er genoeg te doen onder het mom van Hey school, zeg ja! Daarnaast zijn er op de website van de schooldakrevolutie allerlei leuke workshops te vinden die je samen met je leerlingen kunt doen.

Aan de slag

Goed bezig! Iedere stap naar verduurzaming is er een. Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn voor jouw school? Energiek Moerdijk wil en kan de scholen helpen bij diverse activiteiten om het verduurzamen van de school te versnellen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.