Toegankelijkheid

Skip to main content

Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen 2023. Kies jij voor duurzaamheid?

24 februari 2023

De Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezing van 2023 staan weer voor de deur. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de impact van menselijke activiteiten op het gebied van klimaat, natuur en water. Dit is dé kans om tal van initiatieven van de provincie en waterschappen (in West-Brabant de Brabantse Delta) koers te geven om de klimaatadaptieve maatregelen en energietransitie te versnellen, de biodiversiteit te bevorderen en aandacht te vragen voor water en natuur.

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023 kun je je stem uitbrengen op de partij die je het meest geschikt acht om het beleid in onze provincie en in het waterschap mee te bepalen. Veel partijen hebben duurzaamheid als een belangrijk onderwerp in hun verkiezingsprogramma's, en het is aan de kiezers om te beslissen welke partij het meest geschikt is om hun visie op duurzaamheid te realiseren.

Energietransitie

Een belangrijk onderwerp op het gebied van duurzaamheid is de energietransitie. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie is essentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverandering te beperken. Ook het terugdringen van de afhankelijkheid van aardgas is belangrijk voor de toekomst. Provincies spelen hierbij een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het faciliteren van de aanleg van wind- en zonneparken en het stimuleren van energiebesparing bij bedrijven en huishoudens, maar ook de bouw van aardgasvrije wijken.

Standpunt unie van waterschappen over energietransitie

De ambitie van de waterschappen is om in 2025 energieneutraal te zijn. Ze werken ook aan een ambitie voor klimaatneutraliteit. De waterschappen zetten vol in op de energietransitie. Ze wekken zelf duurzame energie op en stellen hun terreinen steeds vaker ter beschikking om ook anderen te laten profiteren van deze energiekansen. De waterschappen waren in 2020 al voor 43,2 procent zelfvoorzienend door eigen duurzame energieproductie. In West-Brabant doen 12 partijen mee aan de verkiezingen. Er valt wat te kiezen. Gebruik de stemwijzer (onderaan dit artikel).

Biodiversiteit

Een ander belangrijk onderwerp tijdens deze verkiezingen is het bevorderen van biodiversiteit en het beschermen van natuurlijke gebieden. Provincies hebben de verantwoordelijkheid voor het beheer van natuurgebieden en het stimuleren van ecologische landbouw en natuurinclusieve bedrijfsvoering. De waterschappen hebben hierbij een cruciale rol en verantwoordelijkheid. De verschillende partijen hebben ieder een eigen visie op deze onderwerpen en op welke manier zij de biodiversiteit in hun provincie willen bevorderen.

Bekijk de verschillende verkiezingsprogramma’s

Al met al zal duurzaamheid een belangrijk thema zijn tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen van 2023. Het is aan de kiezer om te bepalen welke partij het meest geschikt is om hun visie op duurzaamheid te realiseren en daarmee bij te dragen aan een duurzame toekomst van jouw regio. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer thema’s die belangrijk zijn bij deze verkiezingen. Met de verschillende stemwijzers krijg je een aardig idee welke partij het beste bij jouw ideeën past.

Stemwijzers

provinciale staten partijenStemwijzer Provinciale Statenverkiezingen

Hoe werkt de stemwijzer:

De stemwijzer bevat meerdere stellingen waarin je kunt aangeven of je er mee eens bent of oneens en bij elke stelling een toelichting van alle 20 partijen.

 

 

 

waterschap partijenStemwijzer waterschapsverkiezingen

Hoe werkt de stemwijzer:

De stemwijzer bevat meerdere stellingen waarin je kunt aangeven of je er mee eens bent of oneens en bij elke stelling een toelichting van alle 12 partijen.