Toegankelijkheid

Skip to main content

Plant een boom met stroom

20 april 2021

Hoe kun je stroom besparen via je surfgedrag? Het is een vraag die nog niet veel mensen zichzelf stellen. Toch is het belangrijk om hierover na te denken want door ons internetgebruik zijn er steeds meer windmolens nodig. En wie wil er nou een land vol windmolens die alleen maar stroom opwekken voor grote buitenlandse bedrijven?

Zoals in de Wieringermeer bijvoorbeeld. Daar komt het grootste windmolenpark van Nederland: 82 windmolens van elk 180 meter hoog. De groene stroom die het park gaat produceren, is gelijk aan het jaarverbruik van 370.000 huishoudens. Dit is allemaal op de website van het windpark te lezen. Helaas gaat het merendeel van de stroom naar gigantische lokale datacentra, die alles wat wij aan elkaar versturen opslaan. Want internetgebruik vreet stroom, daar hebben we eerder al een blog over geschreven (Nederland data-schoon). Grote zoekmachines zoals Google en Microsoft verdienen fors aan ons internetgebruik. Het zijn eigenlijk gewoon gegevensverzamelaars voor adverteerders. Ze gebruiken onze gegevens om veel geld te verdienen. Daarmee is op zich niets mis, maar het maakt wél uit hoe je dat geld verdiend en waar je het vervolgens aan uitgeeft.

Bomen planten

Er zijn ook zoekmachines die maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Duitse zoekmachine Ecosia bijvoorbeeld, heeft zichzelf verplicht altijd zonder winstoogmerk te werken. Ze gebruikt 80 % van de winst op haar advertentie-inkomsten, om bomen te planten. Zo heeft Ecosia via liefdadigheidsinstellingen al miljoenen bomen geplant in Ethiopië, Brazilië, Indonesië, Spanje en op veel andere plekken op de wereld waar de biodiversiteit in gevaar is. Bovendien heeft Ecosia een eigen zonnecentrale. Een zoekopdracht via Ecosia kost dus wel stroom, maar levert ook veel op; meer bomen en minder CO2.

Win-win

Ecosia belooft bovendien jouw privacy te waarborgen. Als een zoekmachine al jouw directe gegevens (onder andere je IP-adres, naam, locatie en zoekopdrachten) opslaat, kunnen ze die ook koppelen aan je indirecte en persoonlijke gegevens. Bij die gegevens moet je dan denken aan je medische gegevens, je financiën, je politieke overtuiging en nog veel meer. Google en Microsoft zien dit als verdienmodel  en bewaren al je zoekopdrachten waardoor heel veel extra data-opslag nodig is. Ecosia slaat je zoekopdrachten niet op en verkoopt je gegevens ook niet door aan adverteerders. Door te zoeken via Ecosia zorg je voor minder stroomverbruik en beveilig je jouw persoonlijke gegevens. Een win-win situatie dus.

Nog meer doen

CO2 besparen kun je dus op veel verschillende manieren, door ons internetgedrag aan te passen, door data regelmatig op te schonen en door meer thuis te werken. Want met alle kilometers die je niet rijdt, stoot je geen CO2 uit. Energiek Moerdijk vindt dit soort initiatieven heel goed en besteedt er graag aandacht aan. Ken jij ook een opvallend initiatief waarmee de wereld een stukje groener en schoner wordt gemaakt? Laat het ons weten! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..