Nederland data-schoon
Je kent de actie Nederland Schoon vast wel. Het is een landelijke actiedag om zwerfafval op te ruimen. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om onzichtbaar afval op te ruimen? De informatie die we dagelijks binnenkrijgen via computer en mobiel kost namelijk heel veel energie. Hier kunnen we eenvoudig heel veel op besparen.
Opruimgolf
Tijdens de eerste corona golf hebben we massaal onze zolders, schuurtjes en rommelhokken uitgemest en opgeruimd. Eindelijk hadden we daar tijd voor, en wat gaf het een lekker gevoel, zo’n opgeruimd huis! Nu is het tijd voor een tweede opruimgolf; die van alle ongebruikte data. Want al die oude, ongebruikte data worden opgeslagen in grote datacenters. En die kosten heel veel energie. Wist je dat de datacenters in Nederland goed zijn voor een uitstoot van 6 Mton Co2 per jaar?
Energie besparen met data: de cijfers
Een megaton (Mton) staat gelijk aan 1000 miljoen kilogram. De Nederlandse regering wil de uitstoot van broeikasgassen met 49% verminderen in 2030. Om die reductie te realiseren, moet er 56 Mton minder Co2 worden uitgestoten. Hiervan moet 20 Mton worden bespaard op het gebied van elektriciteit. 100 GB in de cloud is goed voor 0,2 ton CO2-uitstoot. Alle reden om ongebruikte data op te ruimen. Dit voorkomt dat er steeds meer nieuwe servers geïnstalleerd moeten worden.
10 Delete je Data-tips
Grappige whatsapp-images, onzinnige nieuwsbrieven, honderden foto’s waarvan er maar een paar echt goed gelukt zijn. We krijgen per dag zoveel data binnen waar we nooit meer iets mee doen. Maar omdat we deze datarommel niet zien, ruimen we het ook nooit op. Daarom geven we 10 tips om je data op te ruimen:
- Verwijder foto’s van je mobiele telefoon: gooi dubbele weg en sla de mooie op een externe schijf op.
- Schrijf je uit van oninteressante nieuwsbrieven die je toch nooit leest.
- Verwijder weinig gebruikte dropboxen en oude webpagina’s.
- Verwijder e-mailconversaties direct als je ze niet meer nodig hebt.
- Laat foto’s niet automatisch downloaden van Whatsapp.
- Liever streamen via Youtube dan via Netflix of HBO, waarvan de servers niet op groene energie draaien.
- Check of de websites die je gebruikt groen zijn. Dat betekent dat de data wordt opgeslagen in datacenters die groene energie gebruiken. Voer de naam van de website in op https://www.thegreenwebfoundation.org/, en je ziet het meteen. Energiek Moerdijk is natuurlijk zo’n green-hosted website.
- Gebruik Ecosia als zoekmachine. Ecosia is een groene zoekmachine die bomen plant om de Co2 uitstoot te compenseren. Google daarentegen bewaart je zoektochten waardoor extra veel data worden opgeslagen.
- Verminder je schermgebruik. Goed voor je gezondheid, je sociale leven én je energieverbruik.
- Plan regelmatig een data-opschoonactie.
Landelijke data opschoondagen
Supergoed dat je meedoet, maar de overheid moet ook aan de slag! Want er gebeurt nog veel te weinig om mensen bewust te maken van data-afval. Urgenda (de organisatie die Nederland duurzamer wil maken) heeft een aantal voorstellen gedaan. Zij pleiten onder andere voor landelijke opschoondagen, want opschoondagen kunnen zeker 0,1 Mton besparing opleveren. De overheid zelf en grote bedrijven zouden hier het goede voorbeeld kunnen zijn. Want opruimen is stukken goedkoper dan maar weer een stuk opslag in een datacenter te huren.