Toegankelijkheid

Skip to main content

Maak nu jouw woning ‘natuurvrij’

23 september 2024

Ben je van plan om jouw woning te isoleren? Bij het isoleren van spouwmuren of daken kunnen kwetsbare vogels en vleermuizen in gevaar komen, wat wettelijk niet is toegestaan. Met natuurvriendelijk isoleren bescherm je deze dieren en kun je toch isoleren. Een gespecialiseerd isolatiebedrijf mag het hele jaar isoleren, mits de woning ‘natuurvrij’ is gemaakt. Als je de woning nu ‘natuurvij’ maakt, kun je deze winter nog aan de slag met isoleren.

Wanneer is de woning ‘natuurvrij’?

Het ‘natuurvrij’ maken houdt in dat er flappen worden geplaatst voor de openingen in de spouwmuur. Deze flappen zorgen ervoor dat vleermuizen naar buiten kunnen, maar niet meer terug. Isolatiebedrijven mogen de woning niet het gehele jaar door natuurvrij maken. Ze moeten rekening houden met de kraamperiode en winterrust van de vleermuizen.

  • Kraamtijd en ‘natuurvrij’ maken: De kraamtijd van de vleermuis loopt van 1 april t/m 1 augustus. Het is daarom belangrijk om de woning vóór of na de kraamtijd ‘natuurvrij’ te maken; anders kan moedervleermuis niet terug om haar jong te voeden.
  • Winterrust en isolatie: Van 1 november tot 1 maart verblijven veel vleermuizen in de spouwmuren voor hun winterrust en worden ze zelden actief. Het is tijdens deze periode verboden om te isoleren; anders worden de vleermuizen mee-geïsoleerd en gedood. Je kunt wel isoleren als jouw woning vóór 1 november natuurvrij is gemaakt.

Plan uw isolatie tijdig in!

Als je je woning vóór 1 november natuurvrij maakt, kun je deze winter nog isoleren. Maar houd er rekening mee dat er voorlopig een maximum aantal woningen per dorp geïsoleerd mag worden om de beschermd diersoorten zo min mogelijk te verstoren. Neem contact op met een erkend isolatiebedrijf om te controleren of jouw woning binnen het toegestane aantal valt.

Vind een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert via de site: Woningeigenaar - Natuurvriendelijk isoleren