Toegankelijkheid

Skip to main content

Maak kennis met de klimaatburgemeesters van Moerdijk

07 februari 2024

Samen met de Klimaatburgemeesters werken we aan een groenere, schonere toekomst voor Moerdijk. Doe met ons mee en draag bij aan de verandering die onze gemeente en onze planeet nodig hebben. Maak kennis met de klimaatburgemeesters van onze gemeente.

 

Pascal Rijnart

Ik zet me in voor Voedselbossen in Moerdijk, vergroten biodiversiteit en ben GZ-psycholoog/klimaatpsycholoog. Mijn huis ben ik aan het verduurzamen. Tijdens NKW vertel ik mijn verhaal over het nut van Voedselbossen en Permacultuur. Ook leg ik de koppeling met psychologiekennis.

Waarom ben je klimaatburgemeester geworden?
"Ik ben Klimaatburgemeester omdat ik me graag inzet voor duurzamer leven en versterken van de biodiversiteit. Daarnaast zet ik me in voor gedragsbewustzijn en gedragsverandering, zowel als klimaatpsycholoog als GZ-psycholoog."

 

Dimph Rubbens

Diverse activiteiten met organisaties, instellingen, initiatieven, projecten, gemeente en inwoners organiseren, aanjagen in de landelijke klimaatweek en een klimaatkrantje uitbrengen met een oplage van 17.000 exemplaren dat meegezonden worden met de plaatselijke Bode. Als gemeenschapscooperatie gericht op energietransitie hebben we elk jaar een andere persoon of organisatie die een jaar lang onze Duurzaamheidsaward krijgt.

Waarom ben je klimaatburgemeester geworden?
"Ik wil anderen inspireren dat kleine, persoonlijke veranderingen om de knop om te draaien ook impact hebben en een hoopvol voorbeeld zijn voor jongeren. Ook participeer ik waar mogelijk in grotere systeemveranderingen in de gemeente Moerdijk."

 

Ineke van de Weijgaert

Ik deel graag mijn ervaringen en hoor graag ervaringen van anderen. Samen voor een beter klimaat! Ik ben zwerfafvalcoördinator in Zevenbergen en ik organiseer een paar keer per jaar zwerfafval opruimacties. Mijn man en ik hebben 2 volkstuinen waar we biologisch op tuinieren. We hebben ons huis goed geïsoleerd. We hebben drieregentonnen aan huis en een regenpijp afgekoppeld van het riool. Ik koop veel tweede hands en recycle bijna alles. 

Waarom ben je klimaatburgemeester worden?
"Ik ben Klimaatburgemeester, omdat we mensen bewust moeten maken dat afval scheiden noodzakelijk is. En dat afval in het milieu heel schadelijk is voor flora en fauna én voor onszelf."

 

Yvonne Peters

Ik ben zwerfafvalcoördinator in Zevenbergen en ik organiseer een paar keer per jaar zwerfafval opruimacties. Mijn man en ik hebben 2 volkstuinen waar we biologisch op tuinieren. Ons huis is goed geïsoleerd en heeft een paar zonnepanelen. Ik verwacht dat water een probleem gaat worden, of teveel of te weinig, daarom hebben wij bij ons huis drie regentonnen en een van de regenpijpen is afgekoppeld van het riool. Ik koop veel tweede hands spullen en recycle bijna alles.

Waarom ben je klimaatburgemeester geworden?
"Ik ben Klimaatburgemeester, omdat we mensen bewust moeten maken dat afval scheiden noodzakelijk is. En dat afval in het milieu heel schadelijk is voor flora en fauna én voor onszelf."

 

Petra Wevers

Ik heb sinds 10 jaar een bedrijf (KrachtigBuiten) waarbij de focus ligt op groen en gezond opgroeien. Ik heb in mijn werk binnen jeugdhulpverlening en kinderopvang ervaren dat kinderen steeds minder buiten spelen en meer afstand krijgen tot natuur en er ook niet meer voor zorgen. Ik hoop als klimaatburgemeester een inspirator te zijn door het organiseren van duurzame en groene activiteiten voor alle inwoners van gemeente Moerdijk. Jong en oud!

Ik heb in onze gemeente het streekboekje ‘50-dingen-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e-in-de-natuur’ gemaakt en deel deze al zes jaar gratis uit op alle basisscholen. Met de organisatie van DOE-natuuractiviteiten hoop ik leerkrachten te inspireren door de mogelijkheden van de natuur in onze gemeente te laten zien. Rondom de kinderboerderij organiseer ik educatieve activiteiten, help scholen bij het vergroenen van hun schoolplein en realiseren van buitenleslokalen. Daarnaast breng ik alle verkooppunten van streekproducten in beeld en daag anderen uit om lokaal en ’n Bietje Gezond, te voet of op de fiets, boodschappen te doen. En zo te genieten van onze prachtige polders en de schoonheid van onze natuur.

Waarom ben je klimaatburgemeester geworden?
"Groene kinderen worden groene volwassenen! Als we kinderen al jong leren goed om voor onze aarde te zorgen, inspireren zij ook hun (groot-)ouders en voelen we ons SAMEN mede-eigenaar van onze eigen leefomgeving. We zijn allemaal onderdeel van deze natuur en moeten er dan ook SAMEN beter voor gaan zorgen."