Toegankelijkheid

Skip to main content

Kleine acties, of grotere: ze helpen echt

26 oktober 2023

‘Zet ook de knop om en doe mee’. Dat is de slogan van de Nationale Klimaatweek. De kans is groot dat u deze kreet tussen 30 oktober en 5 november regelmatig voorbij ziet komen. Klinkt mooi die slogan, maar ik snap best dat u misschien denkt: moet dat echt? En hoe dan?

Op die eerste vraag is het antwoord: ja. Dat het Nederlandse klimaat verandert kan u niet ontgaan zijn. We hebben net weer een zomer achter de rug die in de top-10 van warmste zomers ooit staat. En de klimaatverandering gaat door, concludeerde het KNMI nog maar eens in een rapport dat begin oktober verscheen. Met grote gevolgen voor ons allemaal, zelfs in het meest optimistische scenario. Maar daar kunnen we echt nog wel iets aan doen. Minder gas, olie en kolen verbranden en CO2 uitstoten betekent dat die gevolgen veel minder groot zijn.

U hebt helemaal gelijk als u zegt: hoe dan? Ik kan in m’n eentje toch niet het verschil maken? Klopt. We moeten met z’n allen aan de bak. Als gemeente hebben we ook een rol. We doen al van alles om onze CO2-uitstoot terug te dringen. Bijvoorbeeld zonnepanelen op (bedrijfs- en woning)daken plaatsen, windmolens plaatsen, maar ook stappen zetten om uiteindelijk onze huizen en gebouwen zonder gas te verwarmen, door isoleren of plaatsen van (hybride) warmtepompen.

De komende jaren zijn we nog wel afhankelijk van gas. Om te voorkomen dat inwoners door de nog steeds hoge energieprijzen in de financiële problemen komen, gaan we helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit najaar starten we met een klusdienst die mensen met een laag inkomen daar thuis bij komt helpen. Daarnaast gaan we eigenaren van koopwoningen met een slecht geïsoleerd huis (energielabel D of lager) volgend jaar helpen hun woning beter te isoleren en zo het energieverbruik terug te dringen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er allemaal gebeurt om die CO2-uitstoot te verminderen en hoe we proberen u daarbij te helpen. En ja, u kunt ook zelf iets doen. In deze Klimaatkrant leest u er meer over. Of het nu kleine acties zijn, of grotere: er zijn talloze mogelijkheden. En hoe klein ook: ze helpen het klimaat én uw portemonnee echt.

Bennie Blom

Wethouder Duurzaamheid gemeente Moerdijk