Toegankelijkheid

Skip to main content

Interview met koffiebar Gedurfd over Energiescan

05 mei 2022

Na 13 jaar kreeg Jessica van Dam, eigenaresse van koffiebar Gedurfd de kans om het pand waar haar koffiebar gevestigd is en waar ze zelf boven woont, te kopen. Een pand met veel achterstallig onderhoud. Vandaar dat ze eerst een bouwkundig onderzoek heeft gedaan, om te kijken wat er allemaal aan moest gebeuren om dit te herstellen en wat ze kan doen om op korte termijn haar investeringen weer terug te verdienen.

Zonnepanelen bleek een van de eerste opties, waarmee ze direct haar maandlasten naar beneden kon krijgen. Maar waar begin je dan in een overvolle markt met allemaal commerciële partijen? Uiteindelijk is ze via de gemeentelijke website terecht gekomen bij Energiek Moerdijk (EM). Cees den Heijer, adviseur bij Energiek Moerdijk, is in februari van dit jaar bij Jessica langs geweest om een energiescan uit te voeren en te kijken wat de mogelijkheden tot verduurzaming voor het pand zijn. Zowel zakelijk als privé.

Hoe werkt een energiescan?

Na uitgebreide gesprekken en het bezoek aan het pand van Jessica heeft Cees een gedetailleerd verslag en advies geschreven. Er is een aanzienlijke lijst met verbeterpunten en besparingsmogelijkheden uitgekomen die in de komende jaren door Jessica opgepakt wordt. De zonnepanelen liggen inmiddels al op het dak. Maar denk ook aan verbeteringen als dubbelglas en goede spouw isolatie voor het hele pand.

Voordelen energiescan van Energie Moerdijk

Een energiescan geeft inzicht in het energieverbruik en de verbeterpunten van je pand. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden waar je gebruik van kunt maken als je je pand verduurzaamd. Energie besparen is ook geld besparen, dus zeker de moeite waard om te onderzoeken. In de Corona tijd is er aan de energiescan ook nog een ventilatie check van de ruimtes aan toegevoegd. Zeker voor de horeca belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie, zodat je klant weet dat ze bij jou veilig binnen kunnen komen en genieten van een bakje koffie of lekkere lunch. Investeren in goede ventilatie, zonnepanelen, dubbel glas etc valt tevens onder de regeling Energie Investerings Aftrek (EIA).

Welke slimme maatregelen zien bedrijven vaak over het hoofd?

De investeringen die uit de energiescan van Jessica zijn gekomen, zijn best flink. Maar er zijn ook kleine en slimme maatregelen die iedere ondernemer sowieso kan nemen. Denk aan je apparatuur die continu draait, zoals koelkasten en vriezers. Maar ook je verlichting. Oude halogeen verlichting kost veel meer dan LED verlichting. Deze zogenoemde vervangingsinvesteringen leveren je voordeel op in je verbruik en zijn ook aftrekbaar van je belasting.

Energiek Moerdijk adviseert tegenwoordig ook bij de overstap naar steeds meer een gasloos pand. Dit advies is echter wel afhankelijk van hoe de gemeente op termijn hier op inspeelt. Dit traject is ingezet, maar is nog niet helder welke kant het op gaat. Binnen nu en twee jaar zal hier meer duidelijkheid over zijn. Ook de regio wordt hierin meegenomen.

Waarom koffiebar Gedurfd voor Energie Moerdijk heeft gekozen!

Jessica is erg blij dat ze Energiek Moerdijk heeft ingeschakeld om haar te helpen en is zeer tevreden over de samenwerking met Cees. Hij is inmiddels al tien jaar met pensioen maar draagt vol passie zijn kennis en inspiratie over als vrijwilliger bij Energiek Moerdijk. Een echte vak fanaat die het milieu graag ondersteunt. ”Cees helpt ons enorm, een man met passie die alles tot in de puntjes uitwerkt voor ons. Het onderzoek is gratis en we krijgen alle tijd en ruimte om alle in ons eigen tempo en manier op te pakken. Ik kan het iedereen aanraden om een energiescan te doen. Het is goed voor je pand om te verduurzamen en zelf word je er ook beter van!” aldus de enthousiast eigenaresse van koffiebar Gedurfd.