Toegankelijkheid

Skip to main content

Hout stoken: hou het gezond

15 februari 2024

De kachel of haard stoken is gezellig en lekker warm. Maar de rook is schadelijk voor de gezondheid van uzelf en uw buren. Ook als u geen rook ziet. Kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Check daarom de Stookwijzer voordat u de kachel of haard aansteekt.

Gaat u hout stoken, kijk dan eerst even op energievergelijk.nl/onderwerpen/houtrook. Vul uw postcode en woonplaats in, dan krijgt u een stookadvies op maat, op basis van de luchtkwaliteit en windkracht op dat moment. Zo weet u wanneer het vuur verantwoord aan kan, of beter uit kan blijven.

Stooktips

Goed stoken is minder ongezond. Check daarom altijd eerst www.stookwijzer.nu. Gebruik droog, ongeverfd hout. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. Houd de ventilatieroosters open tijdens het stoken, zorg voor voldoende luchttoevoer en smoor de kachel niet, maar laat het vuur vanzelf uitbranden. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Last van de rook

Volgens Milieu Centraal blijkt uit onderzoek dat 2 van de 3 houtstokers rekening willen houden met de buren als die last hebben van de rook. Ze willen de open haard of houtkachel dan bijvoorbeeld minder vaak aan doen. Op www.moerdijk.nl/stoken leest u wat u kunt doen bij stookoverlast.