Toegankelijkheid

Skip to main content

Duurzame initiatieven Zwembad De Oester

26 oktober 2023

Zwembad de Oester in Fijnaart is een stichting zonder winstoogmerk welke met inzet van vrijwilligers nu al 8 jaar het zwembad in Fijnaart exploiteert. Destijds is het zwembad van de gemeente overgenomen om daarmee sluiting te voorkomen.  De stichting is vanaf het begin druk bezig om het gebouw en de installaties weer betrouwbaar te maken, en waar mogelijk serieus te verduurzamen. De huidige energieprijzen hebben daar ook wel toe bijgedragen, maar heel veel investeringen zijn al ver daarvoor ingezet.

Waar systemen of installaties moeten worden vervangen wordt er altijd geprobeerd om dit dan gelijk te verduurzamen.

Omdat het gebouw op zich al goed geïsoleerd is en voorzien van dubbel glas etc. was het mogelijk om gelijk andere zaken aan te pakken.  Zo is de verlichting door het hele zwembad vervangen door zuinige LED varianten. De pomp welke het water door het filter pompt, is voorzien van een frequentie regelaar, die middels een tijdprogramma, de pomp een lager toerental laat draaien buiten de openingsuren. Uiteraard mag dit nooit de waterkwaliteit beïnvloeden, maar hier zijn echt behoorlijke besparingen mee behaald.

Een andere, redelijk eenvoudige, besparing heeft De Oester gedaan door het beter monitoren van de tijden van de verwarming en luchtbehandeling. Dit wordt geregeld door een computerprogramma, maar door dit beter te monitoren, en waar nodig regelmatig aan te passen, staat de verwarming niet meer onnodig lang aan, en heeft het zwembad toch een aangenaam binnenklimaat.

Om het water te reinigen maakt De Oester sinds 2021 gebruik van een UV-C installatie. Hiermee worden bacteriën afgebroken door middel van UV-C licht. Dit verbruikt wel extra elektra, maar levert daartegen een aanzienlijke besparing op in het waterverbruik, en een besparing in het filteren van het water en chloor gebruik. Middels een tijdklok is ook dit proces geoptimaliseerd.

De laatste investering is de aanleg van zonnecollectoren op het dak. Deze zonnecollectoren worden gebruikt om het zwembadwater te verwarmen en leveren jaarlijks een aanzienlijke besparing op in het gasverbruik. In de zomermaanden is er bijna geen gas meer benodigd om het zwembadwater op een heerlijk comfortabele temperatuur te houden.

Momenteel is De Oester bezig om de bestaande CV en luchtverwarmingsinstallatie te vervangen. De huidige stand van de techniek maakt het mogelijk om ook hier nog aanzienlijk te besparen, en ook om het comfort en de betrouwbaarheid te vergoten.

Voor de toekomst zijn er nog diverse plannen om nog verder te verduurzamen. Denk aan zonnepanelen en het toevoegen van warmtepompen. Sponsors zijn uiteraard altijd welkom!