Toegankelijkheid

Skip to main content

Doe het eens anders!

27 oktober 2022

Wist je dat bijna de helft van wat we elke dag doen op de automatische piloot gaat? Dat is handig, want dan hoeven we er niet over na te denken en dan gaat het dus sneller. Maar soms heeft je automatische piloot een opfriscursus nodig om nieuwe gewoontes aan te leren. Kleine veranderingen die je helpen om veel energie te besparen. Lees in deze blog hoe je dat doet!

Waarom energie besparen?

De meeste mensen beginnen met energie besparen omdat het zorgt voor een lagere energierekening. Minder energie gebruiken = minder betalen. Maar geld is natuurlijk niet de enige reden om energie te besparen. Het is ook goed voor het milieu. Want door energie te verbruiken komt er koolstofdioxide (CO2) vrij. Te veel CO2 zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en dit leidt weer tot een klimaatverandering met veel negatieve gevolgen voor ons allemaal.

Kwetsbaar aardbolletje

Ruimtepiloot André Kuipers kan het niet vaak genoeg vertellen; toen hij vanuit de ruimte naar de aarde keek viel het hem op hoe kwetsbaar onze planeet is. Zo’n klein stipje in een onmetelijke ruimte met alleen een dun laagje ozon ter bescherming! Hij besefte dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het behoud van de aarde, de enige plek waar we kunnen leven. ‘Dit is wat we hebben, hier moeten we het met elkaar rooien,’ zegt hij daarover tijdens zijn lezingen.

Bespaar direct 10%

Wij zijn dan wel geen astronauten, maar we kunnen onze innerlijke piloten wel bewuster met energie laten omgaan. Goed voor de portemonnee én het milieu. Verander je routines en bespaar direct tot 10% op je energieverbruik. Doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat, en sluit de deur. Haal de opladers uit het stopcontact als er niets valt op te laden. Zet apparaten echt uit, niet op de stand-by stand. Douche eens wat korter (of met koud water!) Let bij de aankoop van nieuwe apparaten ook op het energielabel. Het zijn allemaal dingetjes die we eigenlijk wel weten. Maar wist je ook dat je de temperatuur van je cv-ketel kunt aanpassen?

Actie: Zet ‘m op 60

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Via https://zetmop60.nl/ pas je heel gemakkelijk zelf de temperatuur aan. Als je het echt moeilijk vindt, dan kun je ook je installateur vragen om dit voor jou te doen.