Toegankelijkheid

Skip to main content

Deze man protesteerde tegen windmolens, nu kan hij niet wachten tot ze er staan

31 maart 2020

Teun van Dam hield een aantal jaren geleden de plaatsing van drie windmolens in zijn dorp Rijsbergen (gemeente Zundert) succesvol tegen. Nu wil hij als secretaris van de lokale energiestichting WindCent iedereen meekrijgen in de energietransitie. “Ik vind windmolens nog steeds niet mooi en ik heb ze liever niet dan wel.” Waarom veranderde hij van aanpak?

Een aantal jaren geleden kreeg Teun van Dam een uitnodiging voor een bijeenkomst in het dorp. In een zaaltje in Rijsbergen (gemeente Zundert) kondigden een ontwikkelaar en de gemeente aan dat er drie windturbines zouden komen. De inwoners hoefden zich nergens druk over te maken, omdat alles prima geregeld was. De geruststellende toon maakte Van Dam en een aantal andere aanwezigen juist wel ongerust. “Toen heb ik samen met nog een aantal inwoners hier in onze buurt het verzet georganiseerd.” En die windmolens? Die zijn er niet gekomen. “Diezelfde drie komen er nu overigens wel.” Ditmaal gaat Van Dam niet de barricade op. Waarom niet?

Je kunt het hele artikel hier lezen.

Ook In Moerdijk is Energiek Moerdijk al jaren geleden gestart als gemeenschapscoöperatie om aandacht te vragen voor sociale participatie bij grootschalige hernieuwbare energieprojecten zoals zon en wind. Energiek Moerdijk heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van sociale participatie energie a16. Inmiddels is ook in Moerdijk een Stichting Energie Transitie opgericht zoals ook in Zundert en Drimmelen om de uitwerking van de sociale participatie in een Lokale Energie Agenda te stimuleren, monitoren en te waarborgen.