Toegankelijkheid

Skip to main content

Agrarisch Moerdijk

26 oktober 2023

Agrarisch Moerdijk: naast gezond voedsel ook landschapsbeheer, klimaat en energie!

Boeren en tuinders in de gemeente Moerdijk zijn dagelijks bezig met het produceren van gezond en vers voedsel van hoge kwaliteit. Daarnaast hebben zij oog voor dierenwelzijn en de aantrekkelijkheid van het platteland. Wat veel mensen niet weten: boeren leveren een belangrijke bijdrage aan klimaat, landschapsbeheer, biodiversiteit en energietransitie. Educatie aan jongeren verloopt via Klasseboeren, verkoop van gezonde boerenproducten gebeurt in streekwinkels. Dat gebeurt er allemaal in onze mooie gemeente!

Koolstofboeren

Ondersteund door de gemeente Moerdijk en het Haven- en Industrieterrein Moerdijk zijn er twaalf boeren in onze gemeente gestart met “carbon farming”. Dat is een methode om meer koolstof vast te leggen in de bodem, en daarmee bij te dragen aan minder CO2-uitstoot. Wilt u meer weten over “carbon farming”, bezoek dan de website: dichterbijdeboerderij.nl

Boer als landschapsbeheerder

Boeren en tuinders zorgen ervoor dat de bodem en daarmee het landschap goed onderhouden worden! Als u door onze gemeente rijdt, ziet u steeds vaker mooie akkerranden, kleurrijke bloemenranden, patrijzenvelden, bosjes en struiken. Door randen niet of pas na het broedseizoen te maaien, krijgen allerlei insecten en planten een betere kans om zich te ontwikkelen. Met liefde dragen we zo bij aan de verhoging van de biodiversiteit, maar we moeten wel beseffen dat we de grond die we hiervoor inzetten niet meer kunnen gebruiken om gewassen op te telen of dieren op te laten grazen.

Energietransitie

Het platteland biedt eveneens kansen om de energietransitie te versnellen. Als u door de gemeente Moerdijk rijdt ziet u inmiddels een aantal kleinere windmolens op en rond boerenerven staan en staldaken vol met zonnepanelen! Veel boeren en tuinders in onze gemeente zijn al 100% zelfvoorzienend met groene energie!

Overige bijdragen

Wilt u altijd als eens met de kinderen van een basisschool of naschoolse opvang op een boerderij rondkijken? Dat is mogelijk! Klasseboeren stellen hun bedrijf open om op een educatieve wijze kennis te maken met het boerenbedrijf! Ook Moerdijk heeft een Klasseboer! Vergeet vooral niet het gevarieerde aanbod van streekproducten in kraampjes en winkels direct bij en van de boer! Versere producten gaat u écht niet vinden!

Heeft u nog vragen dan zijn wij natuurlijk altijd bereid om u te woord te staan. Neem daarvoor contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.