Bedrijven

Heb je een bedrijf in de gemeente Moerdijk en ben je geïnteresseerd in energie besparen? Energiek Moerdijk helpt je graag.

Gratis MKB scan

De energie-expert van Energiek Moerdijk komt langs om een volledige scan te maken van het gebouw. Hij denkt met je mee en kent de nieuwste technieken om je bedrijf energiezuinig te maken. Je kunt direct aan de slag door eenvoudige maatregelen toe te passen of je werkwijze iets aan te passen.

Tips voor energiebesparing in het MKB:

  1. Schakel toestellen volledig uit. Stand-by-lichtjes die dag en nacht blijven gloeien of knipperen, gebruiken stroom. Dat ‘sluipverbruik’ tikt onnodig aan op de elektriciteitsfactuur.
  2. Verwijder na gebruik lader of transformator uit het stopcontact. Een lader (voor bijvoorbeeld de gsm) of een transformator (voor de printer) verbruikt stroom, ook als je het toestel niet gebruikt.
  3. Gebruik geen foto’s als screensaver op je computer. Een screensaver verbruikt evenveel energie als bij normaal schermgebruik. Het is beter om het scherm in slaapmodus te zetten.
  4. Zorg voor aanwezigheidsdetectie (domotica). Toiletruimtes, gangen, vergaderruimtes en centrale ruimtes hoeven niet de hele dag worden verlicht. Met aanwezigheidsdetectie gaat het licht pas aan wanneer er iemand is. Een investering die zichzelf dus terugverdiend.
  5. Gebruik een tijdschakelaar om een drankenautomaat ’s nachts uit te zetten.
  6. Vervang oude halogeenlampen door ledlampen. Halogeenlampen verbruiken meer, want veel van hun energie gaat verloren in de vorm van warmte.

Besparingsplicht

MKB Nederland heeft volgende site om bedrijven te informeren over de besparingsplicht: https://wattjemoetweten.nl/