Toegankelijkheid

Skip to main content

6 handige tips om jouw huis te verduurzamen

18 april 2023

Het aardgasvrij maken van je huis is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Een aardgasvrij huis wordt verwarmd door een alternatieve warmtebron zoals een warmtepomp, stadsverwarming, warmtenet of een hybride systeem. Het verduurzamen van je huis lijkt misschien een hele klus. Maar je hoeft het niet allemaal in één keer te doen: het kan stap voor stap. In deze blog lees je waar je allemaal aan kunt denken.

Stappenplan huis verbeteren

Om jouw huis te verduurzamen zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Hieronder vind je enkele suggesties:

  1. verbeter je huis warmtescanLaat een warmtescan maken en/of een lekcheck. Een warmtescan kan inzicht geven in waar de warmtelekken in je huis zich bevinden. Dit kan helpen om te bepalen waar je nodig moet gaan isoleren. De lekcheck helpt je om kieren op te sporen om tocht (en dus verlies van warmte) tegen te gaan. Ook kun je een gratis energiescan aanvragen bij Energiek Moerdijk. Bij een energiescan helpt een energiecoach van Energiek Moerdijk je met tips op het gebied van verduurzaming.

  2. Isoleer je huis. Nu je weet waar de warmtelekken in je huis zich bevinden kun je deze delen gaan isoleren. Isolatie is een belangrijke stap naar een aardgasvrij huis. Ontbreekt er ergens isolatie? Ga dan meteen aan de slag. Kies voor goede isolatie: dat is duurzaam en je bespaart het meest op je energierekening.

  3. Kies een alternatieve warmtebron. Wanneer de isolatie van jouw woning op orde is kun je op een andere manier gaan verwarmen. Er zijn verschillende duurzamere alternatieven voor aardgas, zoals een warmtepomp, stadsverwarming of een hybride systeem. Informeer bij een specialist van Energiek Moerdijk welke optie het beste past bij jouw situatie.

  4. Vervang je gasfornuis. Ga je de keuken vervangen of renoveren? Een gasfornuis is een grote gebruiker van aardgas. Vervang deze door een elektrische kookplaat of inductiekookplaat, of laat in ieder geval de elektra ervoor aanleggen zodat je het gasfornuis op een later moment kunt vervangen.

  5. Ga aan de slag met kleine verbeteringen. Ga aan de slag met kleine verbeteringen. Bevestig bijvoorbeeld een brievenbusborstel, maak naden en kieren dicht, isoleer de verwarmingsbuizen op zolder en plaats radiatorfolie. Deze acties kosten weinig en leveren je wel al een besparing en comfortabeler huis op. Tijdens een energiescan van Energiek Moerdijk worden deze dingen geïnventariseerd.

  6. Overweeg het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen helpen om je huis van duurzame energie te voorzien. Hiermee kun je niet alleen geld besparen door een lagere energierekening, maar je draagt ook je steentje bij aan een duurzamere toekomst.

Het aardgasvrij maken van je huis vergt weliswaar wat investeringen, maar het kan je energierekening fors verlagen. Iets wat een actueel item is anno 2023. Door het nemen van de stappen in dit artikel kun je tegelijkertijd bijdragen aan een schonere wereld voor toekomstige generaties.

Financiële mogelijkheden

Heb je onvoldoende financiële middelen om je woning aan kunnen pakken? De overheid biedt diverse leningen aan om jouw huis te verduurzamen, tegen aantrekkelijke voorwaarden. Welke subsidies er zoal beschikbaar zijn lees je op onze subsidiepagina. Meer informatie en nóg meer bespaartips vind je op de website van Milieu Centraal.