Toegankelijkheid

Skip to main content

Zet ook de knop om en bespaar!

27 juli 2022

De energierekening stijgt al een tijdje, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen natuurlijk ons steentje bijdragen tegen klimaatverandering. Daarom is het heel belangrijk dat we nú meer en sneller energie besparen. Ontdek hoe makkelijk het is wat jij thuis kunt doen.

Begin gelijk met besparen en bereid je alvast voor op de komende winter door je woning te isoleren. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie. Dit is fijn voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat!

Bekijk 8 handige tips

De prijs van energie is hoger dan ooit. Met een paar simpele tips kun je flink besparen. Ook thuis kun je de knop omzetten. Kom dus nu in actie! Hoeveel ga jij besparen?

  1. Zet je thermostaat op maximaal 19 graden
    Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden als je thuis bent. Met elke graad lager bespaar je gas en dus geld. Tip: Trek een warm vest of trui, sokken en sloffen aan. Ben je actief bezig in huis, dan kan de thermostaat misschien nog wel een graadje lager.
    Besparing: tot €200 per graad (per jaar)
  1. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
    Het klinkt misschien logisch, maar verwarm niet je hele huis. Draai in ruimtes waar je niet bent (of komt die dag) de verwarming op nul. Ook in de slaapkamers. Houd de deuren in huis dicht. Tip: Leg een extra dekbed of deken over je bed.
    Besparing: tot €550 per jaar

  2. Zet 's avonds de thermostaat op 15 graden
    Zet de thermostaat aan het eind van de avond op 15 graden. Dat kan al een uur voordat je gaat slapen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het in de ochtend lang voordat je huis is opgewarmd. Tip: Gebruik een dag- en nachtprogramma op je klokthermostaat. En stel de verlaging van de temperatuur automatisch in.
    Besparing: tot €260 per jaar
  1. Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden
    Is er niemand thuis? Laat de thermostaat dan overdag op 15 graden staan. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Let op: ook hier geldt bij vloerverwarming niet lager dan 17 of 18 graden.

    Tip: Gebruik een dag- en nachtprogramma op je klokthermostaat. En stel de verlaging van de temperatuur automatisch in voor als je niet thuis werkt of bent.
    Besparing: tot €210 per jaar

  2. Niet langer dan 5 minuten douchen
    80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar water en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen. Je kunt nog een stap extra zetten door minder vaak te douchen en een waterbesparende douchekop te installeren.
    Besparing: tot €130 per jaar

  3. Droog de was aan de waslijn
    Droog de was in de zon in plaats van in de wasdroger. De was droogt dan immers gratis en energiezuinig aan de waslijn. Daarnaast is je was sneller droog bij goed weer. Tip: Droog je je was binnen? Zet dan een raam open; dan wordt de lucht binnen niet te vochtig.
    Besparing: tot €100 per jaar

  4. Gebruik een ventilator in plaats van airconditioning
    Vind je het binnen te warm? Gebruik een ventilator om af te koelen. Die gebruikt minder energie dan een airco. Tip: ’s Avonds of ’s morgens vroeg ramen en deuren open zetten helpt je huis goed afkoelen.
    Besparing: tot €60 per jaar (200 uur koelen)

  5. Houd de zonwering overdag omlaag
    Je huis blijft langer koel als je zonwering aan de buitenkant van je huis gebruikt. Dit werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Bovendien hoeft de ventilator of airco dan minder aan; dat scheelt energie en geld. Tip: Heb je geen buitenzonwering? Een schaduwdoek is snel en makkelijk op te hangen. Ook planten tegen of rondom je huis zorgen voor verkoeling.

Extra besparen

Er is nog meer dat je kunt doen om verlies van warmte te voorkomen. Je huis energiezuiniger maken levert je veel op: minder verbruik van gas, een lagere energierekening en het is beter voor het klimaat. Bekijk de website verbeterjehuis.nl voor nog veel meer handige, praktische tips en begin vandaag nog met besparen!