Toegankelijkheid

Skip to main content

Stappenplan naar gasloos in 2050

03 augustus 2021

Nederland gaat verduurzamen. In het klimaatakkoord staat dat we in 2050 stoppen met het gebruik van aardgas om de uitstoot van CO2 terug te dringen om zo de opwarming van de aarde tegen te houden. Dat betekent dat we in de toekomst onze woningen en gebouwen op een andere manier zullen moeten verwarmen. Ook alle 16.000 woningen en 2000 gebouwen in de gemeente Moerdijk gaan van het aardgas af. De gemeente maakt daarvoor een plan: de Transitievisie Warmte (TVW). Daarin ligt de nadruk op het isoleren van zoveel mogelijk gebouwen. En bij moderne woningen, bedrijven en winkels wordt er gekeken naar aardgasvrije alternatieven.

 

Eerst isoleren

Alle inwoners van Moerdijk moeten langzamerhand gaan nadenken over energie besparen. Dat kun je onder andere doen door je huis te isoleren. Met isolatie pak je je huis als het ware in. Hierdoor heb je minder last van kou en tocht. Je verlaagt je energieverbruik waardoor je minder CO2 uitstoot en waardoor je energierekening een stuk lager wordt. Wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat, kun je in een gemiddelde hoekwoning per jaar zo’n € 1.900 besparen.

Gratis energiescan

Maar wist je dat zeker 2 van de 3 woningen nog geen goede isolatie hebben? Daar wil de gemeente iets aan doen met betere voorlichting en het betaalbaar maken van isolatiemaatregelen. Wil je graag weten welke maatregelen het beste bij jouw huis passen? Vraag de gratis energiescan aan van een energiecoach van Energiek Moerdijk. Die geeft je tips over maatregelen die je relatief eenvoudig kan toepassen (zoals het plaatsen van tochtstrips of ledverlichting), maar ook oplossingen die een grotere investering met zich meebrengen. Algemeen geldt: probeer op logische momenten energiezuinige maatregelen te treffen. Dus bij onderhoud of een verbouwing.

Wat is het plan voor jouw huis?

Straks kun je op de warmtetransitiekaart in de TVW van de gemeente Moerdijk per wijk zien hoe de gemeente denkt de overgang naar een aardgasvrij Moerdijk te realiseren. Het is duidelijk dat de focus vooral ligt op isoleren. De overstap naar all-electric verwarmen kan volgens deze kaart gemaakt worden bij huizen vanaf bouwjaar 1975, mits deze goed zijn geïsoleerd. Samen met de provincie gaat de gemeente verkennen of het aanleggen van een warmtenet mogelijk is in de kernen Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Klundert en Moerdijk.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een soort cv-installatie in het groot. Er is dan ergens in de wijk een centrale ‘ketel’ (een warmtebron) die warm water via buizen naar de huizen brengt. Door middel van een warmtewisselaar kun je de warmte gebruiken voor verwarming en warm water. Het afgekoelde water gaat terug naar de ‘ketel’, die het weer opwarmt. In duurzame warmtenetten wordt aardwarmte of restwarmte gebruikt, bijvoorbeeld vanuit het Haventerrein of elektriciteitscentrale De Amer. Als de warmtebron duurzaam is, levert een warmtenet veel klimaatwinst op.

Lening en subsidie

Het is heel belangrijk dat iedereen mee kan doen met de energietransitie, ook als je een kleine portemonnee hebt. Er mag niet meer energiearmoede ontstaan. Heb je een eigen huis en wil je graag meeprofiteren van energiebesparende maatregelen dan kun je via de gemeente Moerdijk een aantrekkelijke lening of subsidie aanvragen. De energiecoaches van Energiek Moerdijk helpen je ook hiermee graag op weg. Vraag vandaag nog de gratis energiescan aan.