fbpx

Nieuws

Energie besparen na Prinsjesdag

Energie besparen na Prinsjesdag

Op Prinsjesdag maakte het kabinet de financiële plannen voor 2021 bekend. Eén van de pijlers waarop de plannen rusten is een schoner Nederland, nu en in de toekomst. Daarom moeten we allemaal duurzamer gaan wonen. Maar wat merk jij daarvan? Dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen.


1. Elektriciteit wordt goedkoper, gas wordt duurder

De gaskraan in Groningen gaat dicht en Nederland moet gasloos worden. Daarom gelden voor 2021 nieuwe belastingtarieven. De belasting op elektriciteit daalt, die op gas stijgt, en dat ga je merken aan je energierekening. Met deze maaatregel wil het kabinet duurzamer energieverbruik stimuleren. Zorg er dus voor dat jouw huis goed geïsoleerd is zodat je geen gas verspild. Investeer in zonnepanelen en wek je eigen elektriciteit op. Heb je geen geschikt dak? Doe dan mee met een windmolen- of zonnepanelenproject in jouw omgeving.

2. Andere subsidie om je huis energiezuiniger te maken

Tot en met 31 december 2020 kun je nog profiteren van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor twee of meer energiebesparende maatregelen in je woning. Maar in 2021 gaat de SEEH op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie, voor onder andere warmtepompen en warmtenetten. Als je cv-ketel vervangen moet worden, kun je met deze subsidie na gaan denken over andere manieren om je huis te verwarmen. Hou er wel rekening mee dat het totale budget minder wordt. Nu is er voor de subsidiepotten samen ongeveer 180 miljoen beschikbaar, in 2021 is dat nog maar 115 miljoen. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van subsidie. Weet je niet goed hoe je je huis kunt verduurzamen? Vraag dan eerst een gratis energiescan aan bij Energie Moerdijk.

3. Extra geld voor kleine energiebesparende maatregelen

De gemeentes krijgen in 2021 extra geld om huiseigenaren te helpen bij energiebesparing. De gemeenten kunnen via de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) hiervoor een uitkering aanvragen. Het gaat hierbij om kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals LED-lampen, tochtstrips of het goed inregelen van de cv-installatie. De gemeente Moerdijk heeft toegezegd dat alle huiseigenaren in de herfst hierover geïnformeerd worden.

4. Energielabel wordt duurder

We schreven er al over in onze blog ‘Vraag voor 2021 een energielabel aan’: De kosten voor een energielabel gaan in 2021 flink omhoog. Nu kost een label gemiddeld €7,50, volgend jaar is dat gemiddeld €190. Belangrijkste verandering is dat een energiedeskundige het label straks aan huis gaat bepalen. Lees er hier meer over. Wij adviseren je dit jaar nog je voorlopige energielabel definitief te maken (ook al heb je nog geen verhuisplannen).

5. Postcoderoosregeling wordt een subsidieregeling

Als je geen geschikt dak hebt om zonnepanelen te leggen kun je investeren in zonnepanelen op afstand. De zonnepanelen liggen niet op het eigen dak, maar bijvoorbeeld op het dak van een grote sporthal of in een zonnepark. Hiervoor was de postcoderoosregeling. Deze zal per 1 januari 2021 vervangen worden door een subsidieregeling. Wat daar de gevolgen van zijn is nog niet duidelijk. Wij vinden het in ieder geval jammer dat regelingen in Nederland altijd maar voor een korte periode zijn. Dat geldt niet alleen voor de postcoderoosregeling, maar ook voor andere subsidies. Daardoor krijg je veel onduidelijkheid en durven huishoudens vaak niet te investeren omdat ze bang zijn dat de regeling weer zal vervallen.

Klimaatweken van 12 oktober tot 6 november

Koning Willem-Alexander las dat het perspectief voor de toekomst altijd begint in het hier-en-nu. Daarom maakt de regering de keuze om te investeren in onder andere een schoner land nu en straks. Wij kunnen daar allemaal aan bijdragen door te vergroenen en energie te besparen. Tijdens de landelijke klimaatweken van 12 oktober tot 6 november stimuleert Energiek Moerdijk bedrijven, scholen, particulieren en allerlei andere organisaties in onze gemeente om aandacht te besteden aan energie besparen. Wil je meedoen of organiseer je een leuk evenement? Meld je aan voor de klimaatkalender. Mis de klimaatweken niet, abonneer je op onze nieuwsbrief.

0
0
0
s2sdefault