fbpx

Nieuws

Winst uit je woning in Moerdijk

Winst uit je woning in Moerdijk

Vorige week viel er een brief in de bus van de gemeente Moerdijk met een uitnodiging om ons huis te verduurzamen. De overheid heeft daarvoor subsidie beschikbaar gesteld. Maar waarom komt deze brief nu? En wat kunnen we nog meer doen om duurzamer te leven.

Nog 7 maanden de tijd!

Urgenda is de organisatie die ervoor wil zorgen dat Nederland sneller duurzaam wordt. Zij heeft met succes de overheid aangeklaagd omdat onze CO² uitstoot nog veel te hoog is. Vervolgens heeft de Nederlandse overheid de gemeentes gevraagd om hun inwoners te stimuleren meer maatregelen te treffen om de CO² uitstoot tegen te gaan. Samen hebben we nu nog 7 maanden om 25% CO²-reductie in 2020 ten opzichte van 1990 te realiseren. Dit lijkt kort dag, maar er zijn nog veel mogelijkheden, als er maar vaart gemaakt wordt.

Winst uit je woning

De brief van de gemeente ging over het Winst uit je Woning traject. Woningeigenaren worden hierin gestimuleerd energiebesparende maatregelen aan te brengen door middel van een gezamenlijke inkoopactie. Bovendien krijgen ze in het najaar een voucher ter waarde van €70,= waarmee ze kleine energiebesparende producten kunnen aanschaffen. Energiek Moerdijk steunt dit initiatief want de eerste stap naar een duurzame samenleving is minder stroom verbruiken door isolerende en energiebesparende maatregelen te treffen. Stap twee is het opwekken van eigen energie door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren. Met het Winst uit je Woning traject kunnen huiseigenaren veilig en tegen lage kosten de energierekening verlagen en zo flink wat geld besparen. Bovendien kunnen ze zo een steentje bijdragen aan het behoud van onze groene planeet.

Actieplan Urgenda

Door middel van deze actie hoopt de gemeente Moerdijk 1000 woningeigenaren te enthousiasmeren om hun huis te verduurzamen. De gemeente maakt zo werk van enkele punten uit het actieplan van Urgenda:

 • Extra budget voor woningisolatie
 • Inregelen warmte-installaties
 • Actieplan van enkel naar HR++ glas
 • Zonnepanelen op particuliere daken

Het kan sneller!

Maar er is nog veel meer mogelijk. In Moerdijk kunnen we nog op veel meer manieren CO² terugdringen. Hieronder vind je nog een aantal acties uit het stappenplan van Urgenda. Sommige zijn heel bekend, andere heel vernieuwend.

 • Verlichting uitzetten na werktijd
 • Extra LED in huishoudens
 • Opzetten netwerk semi-autonome kleine voertuigen
 • Vergroenen 10% daken in Nederland
 • Stimulering collectieve systemen
 • Zonnepanelen op overheidsgebouwen
 • Zon op School
 • Campagne voor CV-optimalisatie bedrijven
 • Verdubbeling Slagkracht Energiecoöperaties
 • Doorvoerstekkers tegen sluipverbruik
 • Actieplan inwisselen koelkasten
 • Actieplan Deuren dicht
 • Innovaties in de transportsector
 •  Ruim je data op
  (als je al je bestanden opschoont heb je minder servers nodig)
 • Spanningsoptimalisatie
  (techniek die binnenkomende stroom aanpast aan spanning die de apparatuur optimaal laat functioneren)


In onze nieuwsberichten houden we je op de hoogte van al deze acties. We leggen uit wat ze betekenen en hoe Moerdijk hiermee omgaat.

Net zo snel als de coronamaatregelen

Het klinkt misschien gek, maar als we een ding hebben geleerd de afgelopen tijd is dat de overheid heel snel kan werken. De maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in te dammen kwamen vliegensvlug en hadden veel effect. Dat betekent dat als je iets heel graag wilt, het ook snel kan. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de CO²-uitstoot echt gaat verminderen. Want we willen toch heel graag dat onze aarde blijft bestaan! Doe je mee? Word lid van Energiek Moerdijk voor maar €10,- per jaar. Zo ondersteun je onze lokale initiatieven voor een duurzaam Moerdijk.

0
0
0
s2smodern