fbpx

Nieuws

Biodiversiteit stimuleren met een zonnepark

Biodiversiteit stimuleren met een zonnepark

Veel ecologen en natuurbeschermers zijn bang dat zonneparken een slechte invloed hebben op natuur en bodemleven. Doordat zonlicht en regen niet bij de bodem komen, raakt de bodem uitgeput en groeit er niks meer, zo stellen ze. Funest voor insecten en weidevogels. Toch wijzen verschillende praktijkstudies uit dat een veld zonnepanelen de biodiversiteit juist een flinke boost kan geven – mits je het goed inricht.

Zonneparken en natuurwaarde


Als deelnemer in het Nationaal Consortium Zon in landschap en landbouw heeft Rijkswaterstaat in 2018 een brochure gemaakt hoe zonneparken kunnen samengaan met natuur. Hierin stellen ze dat het effect van een zonnepark op natuur – positief óf negatief – afhangt van de al aanwezige natuurwaarde, en de inrichting van het park.

De natuurwaarde van een locatie heeft te maken met de aanwezige soorten planten en dieren, en of er bijzondere ecosystemen zijn. En of het bijvoorbeeld een broedgebied is voor vogels.

Praktische suggesties

Om een positieve impact op de natuur te maken geeft Rijkswaterstaat de volgende suggesties voor zonneparken:

  • 1. Locatiekeuze
  • 2. Veldopstelling
  • 3. Ecologische inpassing

 

Meer weten en het hele artikel lezen? Kijk dan even hier.

0
0
0
s2smodern