Toegankelijkheid

Skip to main content

Bewuster omgaan met energie

15 april 2020

Door de anderhalve meter economie en de sociale isolatie van ons land worden veel mensen zich bewuster van dingen waar we misschien wel onverschillig voor waren geworden. We geven in deze blog tips om dit bewustzijn om te zetten naar (energieke) daden.

Nu we elkaar niet meer mogen aanraken, voelen we ineens hoe belangrijk dat eigenlijk is. En omdat we er niet meer zomaar op uit mogen, genieten meer van de natuur om ons heen. Het leven is waardevol, daarom doen we een stapje op de plaats en kijken we soms vol verwondering naar dingen die we heel normaal vonden.

Duurzaam leven

Misschien worden we ons door de verplichte thuisisolatie ook wel bewuster van duurzaam leven. Want zou het niet prachtig zijn om zó goed voor de natuur te zorgen dat de generaties na ons daar ook nog lang van kunnen genieten? Tijd voor actie dus! Maar hoe pak je duurzamer leven in de praktijk aan? Energiek Moerdijk wil je daar graag mee helpen. Hieronder vind je tips die je gemakkelijk kunt toepassen in je eigen leefomgeving.

1. Veranderingen in gedrag

Tweedekans: Ben jij ook de zolder/schuur/logeerkamer aan het opruimen? Breng dan niet alles naar de milieustraat maar denk na over een tweede kans voor je spullen. Er zijn heel wat mogelijkheden, zoals de kringloopwinkel in Langeweg. Nu komen ze even niets ophalen maar je mag nog wel spullen brengen. In Zevenbergen is sinds enkele maanden een repaircafé actief. Onder het motto ‘waardeer het, repareer het’ worden hier apparaten opgeknapt. Maar als je nu veel thuis bent, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met reparaties en klusjes. Je zult zien dat het een hoop voldoening geeft als je je eindelijk je to-do-lijstje afwerkt.

Videobellen: Als straks de beperkende maatregelen weer opgeheven zijn, pakken we dan weer net zo makkelijk de auto voor alles en rijden we weer kris-kras door het hele land om elke vergadering bij te wonen? Of proberen we het videobellen, wat nu al best normaal aanvoelt, vast te houden? De uitstoot van CO2 zal in ieder geval drastisch afnemen als er minder kilometers gemaakt worden.

2. Investeren in duurzaamheid

Minder energie gebruiken: Is jouw huis al energiezuinig? Want de beste manier om geld te besparen is om het niet uit te geven! Dat bereik je al met kleine dingen:

  • Zet de tv ’s avonds helemaal uit en niet op stand-by
  • Haal opladers uit het stopcontact als ze niet gebruikt worden
  • Doe de lichten uit in de kamers waar je niet bent
  • Doe de deur achter je dicht
  • Vervang de gloeilampen voor ledlampen
  • Doe de oude energieslurpende koelkast de deur uit


Uiteraard is ook de constructie van je huis belangrijk zoals de isolatie van dak, spouwmuren en vloeren en dubbel glas in alle kozijnen. Wist je dat er allerlei subsidies bestaan om je huis te verduurzamen? Je kunt er hier alles over lezen. Een energiezuinig huis is goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Zelf energie opwekken: Met zonnepanelen wek je je eigen schone energie op. De investering is meestal al na 5 tot 7 jaar terugverdiend. De gemeente Moerdijk stimuleert deze investering en ook andere duurzaamheidsinitiatieven met een voordelige lening. Meer informatie hierover vind je op www.moerdijk.nl/stimuleringslening. Heb je geen geschikt dak of wil je geen eigen zonnepanelen? Dan kun je ook participeren in schone energie via de postcoderoos. Het resultaat hiervan zie je terug op je energierekening. Die zal een stuk lager worden.

3. Stimuleer lokale economie

Koop lokaal: Wat vreemd dat veel mensen massaal aan het hamsteren sloegen toen de coronacrisis uitbrak. Er is zelfs een gebarentaal-woord voor ontworpen. Maar in Nederland wordt genoeg geproduceerd om iedereen van kwaliteitsproducten te voorzien. Dat kunnen we zelf stimuleren door de boodschappen niet alleen maar bij de supermarkt te doen, maar ook bij lokale ondernemers. Er is zoveel variatie! De producten zijn verser en daardoor lekkerder. Bovendien is er minder transport nodig wanneer we ons voedsel bij de boer in de buurt halen.

Doe de energiescan (na de lockdown)

Omdat er voor de energiescan iemand bij je thuis langs moet komen, zul je begrijpen dat we nu even geen scans uitvoeren. Maar straks natuurlijk wel weer. Wij bieden deze service helemaal gratis aan. Hoe dat kan? Wij zijn een gemeenschapscoöperatie in Moerdijk zonder winstoogmerk. We werken met vrijwilligers en helpen iedereen in onze gemeente die energiezuiniger wil gaan leven. We geven informatie, houden bijeenkomsten, geven voorlichting op scholen en we adviseren de gemeente over duurzaamheidskwesties. We vinden dat iedereen energie moet kunnen besparen. Daarom kan je straks gewoon weer de gratis energiescan aanvragen.