Nieuws

Moerdijks klimaatcafé weer bomvol inspiratie

Moerdijks klimaatcafé weer bomvol inspiratie

Wie op dinsdag 5 november niet bij het Moerdijkse klimaatcafé was heeft de kans gemist om bovenop een windmolen te staan. Deze virtuele ervaring was onderdeel van een interessante avond over duurzaamheid. Het klimaatcafé werd georganiseerd door Energiek Moerdijk in samenwerking met de gemeente in het kader van de duurzaamheidsweek.

 

Waar kom jij voor vanavond?

Vanuit heel de gemeente Moerdijk en ook daarbuiten waren bezoekers naar De Parel in Fijnaart gekomen om …ja wat eigenlijk? Het was een vraag die aan alle bezoekers werd gesteld en waarop interactief via de smartphone, antwoord kon worden geven. Om inspiratie op te doen, werd vaak genoemd, of om informatie te krijgen over duurzaamheid. En dat was er volop te vinden! Lokale ondernemers gaven informatie over duurzame oplossingen om thuis energie te besparen en er was een waterstofauto te bezichtigen. Ook kon je meer te weten komen over groene subsidies en leningen.   

Klimaatgesprekken

Omdat het soms moeilijk is om klimaatvriendelijke keuzes te maken, was er de mogelijkheid om aan zes workshops mee te doen. Tijdens deze klimaatgesprekken kwamen allerlei aspecten van de klimaatverandering aan bod. In kleine groepjes werd gesproken over de keuzes die je op persoonlijk vlak kunt maken om meer voor het milieu te kunnen doen. ‘We kregen veel praktische tips over hoe we onze persoonlijke ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Leuk om daar met gelijkgestemden over te praten.’, vertelde een van de deelnemers.   

Duurzaamheidsaward voor VV De Fendert

Tijdens het klimaatcafé werd alweer voor de vijfde keer de duurzaamheidsaward uitgereikt. Energiek Moerdijk beloont met de prijs elk jaar een lokale maatschappelijke organisatie die zich heeft ingespannen om te verduurzamen. De wisselbokaal werd deze keer overhandigd aan voetbalvereniging De Fendert. Met het plaatsen van 320 zonnepanelen heeft VV De Fendert ervoor gezorgd dat er flink op de elektriciteitsrekening wordt bespaard. En dat niet alleen, er kunnen met de extra energie wel 30 woningen van stroom worden voorzien.

Meer dan 100 gratis energiescans

Dimph Rubbens, voorzitter van Energiek Moerdijk, benadrukt nog eens dat met behulp van de gratis energiescan van Energiek Moerdijk tot wel 70% op je energierekening kan besparen. ‘Wij hebben al meer dan 100 van dit soort scans uitgevoerd’, zegt ze, ’en zo kunnen we verenigingen, particulieren en bedrijven in Moerdijk helpen om CO2 én geld te besparen.’

De dorpsmolen

Gemeenschapscoöperatie Energiek Moerdijk werd 6 jaar geleden opgericht met als doel om samen te werken aan bewustwording, de energietransitie aan te jagen en zo de leefbaarheid van iedereen te verhogen. Er wordt heel bewust de dialoog gezocht met jongeren. Zij kunnen met hun ideeën nog echt wat veranderen. Daarnaast is er samenwerking met de politiek. Met succes werd bijvoorbeeld het concept De Dorpsmolen gelanceerd. De gemeenschap in Moerdijk is nu voor 25% eigenaar van de windmolens in Moerdijk langs de A16 en de opbrengsten worden collectief ingezet voor de energietransitie. Het concept De Dorpsmolen is zo succesvol dat het nu model staat voor andere windmolenprojecten in de provincie.

Sociale participatie via postcoderoos

‘Maar we zijn er nog lang niet’, zegt Dimph. ‘Op dit moment zijn we samen met de gemeente bezig om een postcoderoos te organiseren voor de aanstaande zonneweide in Fijnaart. Zo kan iedereen die geen zonnepanelen kan of wil plaatsen toch investeren in zonne-energie. Via de energierekening krijg je dan een deel van de opbrengsten van de zonneweide terug. De postcoderoos is belangrijk omdat iedereen dan mee kan doen, of je nou een grote of kleine beurs hebt.’

Verduurzamen door verbinden

Wethouder Désirée Brummans kon niet aanwezig zijn bij het klimaatcafé maar bedankte alle vrijwilligers van Energiek Moerdijk via een videoboodschap voor hun enthousiaste inzet en hun belangrijke verbindende factor bij het verduurzamen van de gemeente Moerdijk.

0
0
0
s2smodern