Nieuws

Verduurzaming VV de Fendert groot succes

Verduurzaming VV de Fendert groot succes

Zoals bij veel verenigingen kwam het eerder al ter sprake, maar vorig jaar besloot VV De Fendert het roer echt om te gooien en in te zetten op duurzaamheid. Een groep vrijwilligers en energieambassadeurs van Energiek Moerdijk zette hun shouders er onder en zo werden er de eerste kleine, maar ook grote aanpassingen gedaan, van bewegingssensoren voor de verlichting tot een dak vol zonnepanelen. Nu het eerste jaar na deze aanpassingen bijna om is, is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben de eerste stappen naar een klimaatneutraal sportpark VV De Fendert opgeleverd? Daar kunnen we eigenlijk kort over zijn: een heleboel!

Het begon allemaal zo'n drie jaar geleden toen de kosten voor energie wederom de grootste kostenpost voor de voetbalvereniging bleken te zijn - en dat moest anders. Na even rondgekeken te hebben kwam het bestuur al snel bij Energiek Moerdijk terecht. Na de oprichting van een werkgroep werden de eerste stappen gezet, maar daar bleef het niet bij. Eind 2018 werden de daken van beide gebouwen voorzien van zonnepanelen, in totaal zo'n 300. Dit jaar heeft de installatie al zo'n 86,52 MWh opgeleverd. Dat zegt misschien niet meteen voor iedereen heel veel, maar dit staat gelijk aan een CO2-besparing van bijna 34,000 kg. Dit staat ongeveer gelijk met hoeveel een dieselauto verbruikt als je ruim 204.000 km rijdt. Een hele prestatie dus!

Slim investeren

Net als bij andere verenigingen was de verduurzaming, zeker de zonnepanelen, een hele investering voor VV De Fendert. "Maar het is een zeer verantwoorde investering geweest. Het was de keuze: of ons geld op de bank laten staan met nauwelijks rente, of meewerken aan de verduurzaming van het sportpark en er uiteindelijk geld aan overhouden. Die keuze was dus snel gemaakt," aldus Erik Machielse van de voetbalvereniging, zoals hij eerder al vertelde in een artikel in de Fendert Lokaal.

Toekomstplannen

Uit berekeningen blijkt dat VV De Fendert de investering naar schatting in 6,5 jaar terugverdiend heeft, nog 5,5 jaar te gaan dus. Daartegenover staat wel een gegarandeerde opbrengst van de zonnepanelen van 15 jaar. En als het aan de voetbalvereniging ligt, blijft het niet bij de verduurzaming die ze tot nu toe toegepast hebben. In de toekomst staat verduurzaming van de lichtmasten ook nog op de planning. Het uiteindelijke doel? Een klimaatneutraal sportpark, want dat is toch het mooist mogelijke.

Meer weten

Wil je meer weten over hoe jouw (sport)vereniging ook stappen kan zetten naar energiebesparing en verduurzaming? Onze energieambassadeurs komen graag vrijblijvend bij je langs. Omdat ze je meteen al adviseren over kleine aanpassingen, kun je eigenlijk meteen al aan de slag. Wil je meer weten over welke subsidies je aan zou kunnen spreken? Ook daar kunnen ze je meer over vertellen. Kortom: een energiescan is zeker de moeite waard.

0
0
0
s2smodern