Nieuws

Zonnepanelen: zelf plaatsen voordeliger dan huren

Zonnepanelen: zelf plaatsen voordeliger dan huren

De afgelopen periode ontvingen verschillende inwoners van de gemeente Moerdijk brieven over het huren van zonnepanelen. Energiek Moerdijk staat helemaal achter het plaatsen van zonnepanelen, maar stelt wel dat huren niet de meest financieel rendabele manier van besparen is.

Energiek Moerdijk is de denktank en stimulator van de energietransitie in de gemeente Moerdijk. In samenwerking met onder andere de gemeente werkt de onafhankelijke organisatie van vrijwilligers aan verduurzaming van de regio, bijvoorbeeld met een energiescan en advies over zonnepanelen en duurzame warmtebronnen.

 

Slim investeren

“Zonnepanelen zijn een mooie manier van duurzaam energie opwekken, wij staan daar dan ook zeker achter,” aldus Joep Peeraer, bestuurslid van Energiek Moerdijk. “Wij willen de bewoners van de gemeente er wel graag op wijzen dat het huren van zonnepanelen niet de meest financieel rendabele manier is om te besparen. Zelf investeren in panelen levert over het algemeen namelijk veel meer op dan het huren ervan.”

Stimuleringsregeling

De gemeente draagt haar steentje bij aan de energietransitie en helpt bewoners met een stimuleringsregeling. Peeraer : “Als je daar gebruik van maakt, of bijvoorbeeld van een groene lening bij de bank, kun je je investering lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente. Zeker bij het investeren in zonnepanelen is dit aantrekkelijk.” Het aanvragen van deze subsidie kan ten minste nog tot eind 2020.

Tot vijf keer meer besparen

Energiek Moerdijk heeft een berekening gemaakt op basis van het rekenvoorbeeld in een brief van Zelfstroom, een van de partijen die het huren van zonnepanelen aanbiedt. De uitkomst van die rekensom was al snel duidelijk. Peeraer: “Als je alles tegen elkaar afweegt kun je bij het zelf plaatsen van zonnepanelen binnen tien jaar ruim vijf keer meer besparen dan bij het huren. Echt iets om over na te denken dus.”

Nadenken over duurzaamheid

Alleen het nadenken over zonnepanelen, of het nu huren of zelf plaatsen is, is volgens Peeraer al een stap in de goede richting. “We merken dat het steeds meer gaat spelen. We krijgen veel aanvragen voor bijvoorbeeld de energiescan of het begeleiden van subsidieaanvragen. Dat is een goed teken. De energietransitie is iets dat we samen moeten doen, dan kunnen we veel meer bereiken. We staan dan ook klaar voor zowel bewoners als ondernemers.”

 

0
0
0
s2smodern