Nieuws

Hoe oud ben je in 2050?

Hoe oud ben je in 2050?

Eerlijk is eerlijk, energietransitie klinkt niet erg hip. En waarom moeten jongeren hier iets van weten? Voor Dimph Rubbens van Energiek Moerdijk is het antwoord niet moeilijk. Natuurlijk is het belangrijk om jongeren bewust te maken van energietransitie, want de doelstellingen van het klimaatakkoord gaan over onze wereld in 2050. En wie is er dan volwassen? Juist, de jongeren van nu. Daarom is Dimph onder andere elk jaar op het Marklandcollege in Zevenbergen om te vertellen over energie en om de leerlingen te vragen een slimme bijdrage te leveren.

Wat is energietransitie?

Met energietransitie bedoelen we de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen (zoals gas en steenkolen) naar schone duurzame energie, bijvoorbeeld uit zon, wind en water. Energietransitie is nodig omdat we op dit moment veel schadelijke broeikasgassen uitstoten, zoals CO2. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde opwarmt, waardoor de zeespiegel stijgt en land onder water komt te staan. Ook het weer wordt extremer met hevige buien of lange periodes van droogte.

Wat kunnen jongeren nu al doen?

Je kunt op kleine schaal zelf al aan de slag door energie te besparen in en om huis.

  • Doe de lichten uit in de kamers waar je niet bent.
  • Laat de oplader van je telefoon niet in het stopcontact zitten als er niets aan de lader ligt.
  • Gebruik een gewone fiets, die je niet hoeft te stekkeren en denk twee keer na voordat je een dure scooter of brommer aanschaft.
  • Doe deuren in de winter steeds achter je dicht zodat warmte niet wegglipt.
  • Doe liever een trui aan dan dat je de verwarming hoger zet. 
  • Gooi etensrestjes niet weg maar maak er een nieuw gerecht mee.

Een nieuwe manier van leven

Door energiezuinig te leven bespaar je veel geld en help je het milieu. Maar het is niet genoeg. Als je de klimaatdoelstelling van Parijs (energieneutraal in 2050) moet halen is er wel wat meer nodig dan een lampje uitdoen. Het betekent gewoon een heel nieuwe manier van leven. Best lastig om daar nu al een voorstelling van te maken. Maar juist jongeren vormen daarbij de sleutel tot succes. Want zij gaan het allemaal meemaken.

Huis op een eiland

Stel je voor; je woont op een eiland zonder voorzieningen. Wat moet je dan allemaal regelen om stroom op te wekken? Leerlingen van het Markland College werken tijdens het vak O&O (onderzoek en ontwerpen) aan dit soort onderzoeksvragen. De school heeft een samenwerkingsverband met Energiek Moerdijk om leerlingen onderzoek te laten doen naar energieverspilling en de gevolgen van klimaatverandering. Het eilandhuis vormt het uitgangspunt voor een ontwerp van een mooie energieneutrale wijk- of dorp. Wist je dat het Marktland college de eerste school in Brabant is die voor de tweede keer een groene vlag kreeg?

Slimme ideeën voor een energieke wijk


Hoe kun je bijvoorbeeld wind opvangen in jouw wijk? Dimph vertelt dat er de leerlingen met ideeën kwamen voor kleine windmolentjes op lantaarnpalen, op de galerijen van flats en op de daken van schuurtjes. Maar er moest ook worden nagedacht over hoe de opgewekte energie kan worden opgeslagen voor later gebruik. Want opslag in hele grote batterijen die midden in de wijk worden gezet is niet erg fraai. Hoe zou de wijk eruit moeten zien waar jij later gaat wonen? Of welke woonwijk gun je je ouders nu en de komende jaren?

De innovators van de toekomst

Doordat jongeren nu al na moeten denken over energievraagstukken maak je ze veel bewuster van wat ze in de toekomst te wachten staat. Voor hen is het een uitdaging om met hun technische achtergrond en open blik out-of-the-box oplossingen te bedenken voor een veranderende wereld. En wie weet worden ze zo warm gemaakt om een studie te volgen waarmee ze energievraagstukken kunnen gaan oplossen. Zij zijn de bewoners van de aarde die over pakweg 30 jaar heel anders met energie zal omgaan.

Denk en doe mee

Energiek Moerdijk is een coöperatieve vereniging van en voor de inwoners van de gemeente Moerdijk. Samen met scholen, lokale ondernemers en politici werken we aan bewustwording en energiebesparing. Zo willen we meer invloed krijgen op hoe onze toekomst er uit gaat zien. Jij kunt ook meedoen! Voor €10,- per jaar ben je al lid. Je kunt je hier aanmelden.

 

0
0
0
s2smodern