Nieuws

Met een warme trui bespaar je geld en CO2

Met een warme trui bespaar je geld en CO2

Op 15 februari is het weer Warmetruiendag, een landelijke actiedag waar steeds meer mensen, bedrijven en organisaties aan meedoen. Op het werk, op school en natuurlijk thuis, spreek je af om die dag de thermostaat een graadje lager te zetten. Om warm te blijven trek je dan een lekkere dikke trui aan. Het is een leuke actie om aandacht te vragen voor het milieu. En je kunt er ook nog op een makkelijke manier geld mee verdienen. We leggen in deze blog uit hoe dat zit.

Zelf doen maar ook samen

De insteek van de Warmetruiendag is het zelf doen en dan samen energie besparen om daarmee de CO2-uitstoot te beperken. Volgens de organisatie van de Warmetruiendag bespaar je maar liefst 6 procent CO2 en 6 procent energie, als je de kachel één graad lager zet. Dit is onderzocht door de TU in Delft in opdracht van Milieu Centraal. Als je het niet beperkt tot alleen de Warmetruiendag, maar de thermostaat het hele jaar een graadje lager laat staan, bespaar je volgens Milieu Centraal in een gemiddeld huis 210 kilo aan CO2-uitstoot (dat komt neer op 260 keer 8,7 minuten onder de douche staan). En niet onbelangrijk; je bespaart ongeveer 70 euro op je energierekening.

Energie besparen

Wist je dat in Nederland ongeveer een kwart van de totale energie besteed wordt aan het verwarmen en koelen van huizen en gebouwen? Als we samen ervoor kunnen zorgen dat we minder energie gebruiken voor verwarmen, komen we op een eenvoudige manier dichter bij de klimaatdoelstellingen van Katowice en Parijs. Daarvoor moeten we wel een omslag in ons alledaagse leven maken. Alleen de thermostaat lager zetten is niet genoeg. Wat kunnen we thuis nog meer doen om energie te besparen?

7 warme tips om nog meer te besparen

Deze tips worden je warm aanbevolen:

  • Verwarm alleen de ruimtes in huis waar je bent. Hou de deuren van je slaapkamers gesloten en draai daar de verwarming op zijn laagste stand.
  • Zet de thermostaat ’s avonds laag. De cv-ketel kan naar 15 graden, de vloerverwarming blijft op 17 of 18 graden.
  • De brievenbus is er voor post en kranten, niet voor koude lucht! Installeer een tochtwering.
  • Word een bewuste doucher met een douchezandloper. Het zand is na 5 minuten door de zandloper gestroomd en dan is het tijd om onder de douche vandaan te komen.
  • Vervang je lampen door ledverlichting.
  • Apparaten die warm worden verbruiken de meeste energie. Zet daarom de wasmachine pas aan bij een volle trommel. Laat de wasdroger eens uit en hang je was op een rekje te drogen.
  • Isoleer je woning. Want warmte verlaat je huis razendsnel langs koude muren, tochtige daken, enkelglas ramen en een ongeïsoleerde vloer. Hierdoor heb je altijd last van kou en een hoge energierekening. Investeer dus in goede isolatie. Hiervoor bestaan allerlei interessante subsidies en leningen die de investering aantrekkelijk maken.
Doe mee met de Warmetruiendag in Moerdijk en win!

Iedereen kan meedoen aan Warmetruiendag, maar als je woont, naar school gaat of werkt in Moerdijk, dan maak je ook nog eens kans op een leuke prijs. Maak op 15 februari een foto van jouw Warmetruiendag en deel hem op Facebook of stuur hem in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onder de leukste, creatiefste, vrolijkste of meest ludieke foto’s verloten we de volgende prijzen:

• Voor het onderwijs: 5x 5 kaartjes voor de Ontdekfabriek in Eindhoven
• Voor bedrijven en verenigingen: 10 x een Waka waka powerbank
• Voor de dorpskernen: één gratis warmtescan per dorpskern van een huis


Winnen doe je natuurlijk altijd. Want door energie te besparen zorg je voor een betere toekomst voor ons allemaal!

0
0
0
s2smodern