Nieuws

Energiebesparende maatregelen succes bij Klundertse DSO

Ckv DSO uit Klundert is een korfbalvereniging met 300 actieve leden. Als sportvereniging vinden wij het belangrijk de jeugd aan het sporten te krijgen en te houden, goede sportieve resultaten te behalen en een plaats te bieden voor sociale activiteiten van de allerkleinste tot de senioren leden

 201801 Energiebesparende maatregelen succes bij Klundertse DSO 

Toen ik twee jaar geleden mocht plaatsnemen in het bestuur als penningmeester, focuste ik mezelf op besparen. In diezelfde periode ontving DSO een uitnodiging van Energiek Moerdijk voor een bijeenkomst over energiebesparende en groene maatregelen. Energiek Moerdijk was mij tot dan toe onbekend en ondanks mijn scepsis over het te verwachte niveau, ben ik toch naar deze bijeenkomst gegaan.

Energiebesparende en groene maatregelen

Tijdens de bijeenkomst kregen de aanwezigen uitleg over onderwerpen als LED-sportveldverlichting, zonnepanelen, subsidieregelingen en meer. Ook kregen we de kans om samen met iemand van Energiek Moerdijk te kijken naar het huidige energieverbruik, leveranciers en specifieke besparingsmogelijkheden. Dit eerste contactmoment leidde naar grote financiële besparingen voor DSO.

Klaar voor investering

De informatie die ik tijdens de bijeenkomst opdeed, deelde ik vervolgens binnen ons bestuur. Zodoende maakten we een bedrag vrij voor de investering in zonnepanelen. We hebben offertes opgevraagd bij zowel de partners van Energiek Moerdijk als bij andere installateurs.

Verschillende offertes

Hoewel de offertes van verschillende partijen niet heel ver uiteen lagen, was het advies dat de verschillende partijen ons gaven wel behoorlijk anders. Energiek Moerdijk was de enige partij die ons adviseerde geen zonnepanelen aan te schaffen met het budget wat wij destijds beschikbaar hadden. Dit had te maken met de opbrengst van de zonnepanelen ten opzichte van ons verbruik.

Overige partijen leken ons alleen maar zonnepanelen te willen verkopen, zelfs al was dit niet rendabel geweest voor onze vereniging. Door de grotere benodigde investering en een andere prioriteit binnen de vereniging, kregen de zonnepanelen minder prioriteit en belandden ze even in de koelkast. Dit hield echter niet in dat er niet verder bespaard kon worden.

Meer besparen met de Energiescan

Energiek Moerdijk voerde een Energiescan uit op onze vereniging, ons clubgebouw en onze apparatuur. We volgenden de adviezen op die hieruit kwamen. Zodoende heeft DSO onder andere:

  • Onderzoek gedaan naar LED-sportveldverlichting
  • De elektriciteitsaansluiting vervangen van 3 x 80A naar 3 x 50A wat een jaarlijkse besparing oplevert van 800 euro
  • Oude apparatuur vervangen voor energiezuinigere varianten. Dit heeft geleid tot een bezuiniging op het elektriciteitsverbruik van 15 tot 20 procent
Zonnepanelen op ons dak

Nadat we deze besparingen hadden doorgevoerd, pakten we eind 2017 het zonnepanelenproject weer op. De installateur kwam langs, de offerte werd opgesteld en ondertekend. Nu is het wachten op de toekenning van de subsidie uit de regeling Energiebesparing en Duurzame energie Sportaccommodaties.

Bij toekenning van de subsidie zullen in het voorjaar van 2018 zonnepanelen op ons dak liggen die ervoor zullen zorgen dat onze energierekening gaat uitkomen op nul euro met een terugverdientijd van 6 à 7 jaar.

Zoektocht naar nieuwe bespaarmogelijkheden

In de komende jaren zal DSO samen met Energiek Moerdijk verder kijken naar nieuwe besparingsmogelijkheden. Gezien de ontwikkelingen van de gasprijzen en nationale gasvoorraden is een korfbalvereniging zonder gasaansluiting één van die onderwerpen. DSO maakt hierbij dankbaar gebruik van de kennis en ervaring binnen Energiek Moerdijk om onze mogelijkheden te verkennen.

Besparen is voor een penningmeester altijd een favoriete bezigheid. Als je hierbij ook voor groene alternatieve kan kiezen, dan is het meer dan alleen financiële besparingen en realiseer je ook iets houdbaars richting de toekomst.

Roeland Strootman
Penningmeester

201801 Logo DSO ckv Klundert

 

 

 

 

        ckv Klundert

0
0
0
s2smodern