Toegankelijkheid

Skip to main content

Windmolens die draaien voor ons

29 november 2018

Langs de A16 komen in de loop van 2020 28 nieuwe windmolens. Zeven ervan worden op het grondgebied van de gemeente Moerdijk gebouwd. Het zal ons uitzicht radicaal en definitief veranderen en voor direct omwonenden ook (geluids)overlast veroorzaken. Niemand die meteen enthousiast wordt van zo’n plan. Want voor wie is de opgewekte energie? En waar gaan de opbrengsten naartoe? Hopelijk ook naar de bewoners van onze gemeente, toch? Gelukkig heeft Energiek Moerdijk een bijdrage geleverd aan een plan dat de windmolens straks ook voor ons gaan draaien. Het worden dorpsmolens! In deze blog lees je hoe samenwerking tot succes kan leiden.

De lasten, maar ook de lusten!

Energiek Moerdijk is een gemeenschapscoöperatie voor het versterken van de leefbaarheid. Dat doen we door als burgers de handen ineen te slaan en samen te werken met de overheid en ondernemers. Alleen dan sta je sterk tegenover grote bedrijven en van hogerhand opgelegde plannen. We wilden voorkomen dat dat grote investeerders het alleenrecht krijgen voor het plaatsen van windmolens en zonneparken. Waarvan de opbrengsten ook nog eens weggesluisd kunnen worden naar het buitenland. Zo zouden we als inwoners van Moerdijk alleen de lasten hebben en niet de lusten.

Een kwart van de molens is voor ons

Samen hebben we ervoor gezorgd dat een kwart van de opbrengsten van de windmolens terug zal vloeien naar onze gemeenschap. De opbrengsten zullen worden ingezet om de energietransitie in alle kernen van de gemeente Moerdijk vooruit te helpen. Daarvan profiteert iedereen, ook als je geen geld hebt om te investeren. Deze aanpak wordt ook zo uitgevoerd in de andere gemeentes langs de A16 (Drimmelen, Breda en Zundert) en wordt gesteund door de provincie.

Wat gaan we met de opbrengsten doen?

Huurders, woningeigenaren, sportverenigingen, onderwijs, bedrijven, allemaal maken ze deel uit van de gemeenschap en hebben ze hun eigen behoeften en wensen. De coöperatie Energiek Moerdijk heeft een stichting opgericht (STEM) die bezig is om die behoeften en wensen in kaart te brengen van de dorpen die direct met de windmolens te maken hebben. Dit zijn Moerdijk, Zevenbergschen Hoek en Langeweg. Iedereen kan daarvoor zijn ideeën aandragen, maar ze moeten wel aan drie voorwaarden voldoen:

  • Iedereen moet mee kunnen doen
  • Betere verdeling van de lusten en lasten
  • Het idee moet in te zetten zijn om de energietransitie te versnellen

De sportvereniging bijvoorbeeld zou er zijn elektriciteitsrekening van kunnen betalen en zo de contributie omlaag kunnen brengen.

Samen staan we sterk

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat maar een gedeelte van de Moerdijkers profiteert. Maar er wordt wel gestart met de drie dorpen die de windmolens bij wijze van spreken in hun achtertuin krijgen. De opbrengsten van de molens moeten zoveel mogelijk terugvloeien naar de hele gemeenschap. Dit is een verandering in denken. Door samen te werken en niet meer het individu op de eerste plek te zetten bereiken we veel meer dan we voor mogelijk hielden. De volgende stap is zonneprojecten mogelijk te maken volgens hetzelfde participatiemodel.

Een leefbaar dorp

Energiek Moerdijk pleit vooral voor energiebesparende maatregelen zoals dak- vloer- en spouwmuurisolatie. Want de beste besparing is geen geld meer te hoeven uitgeven! De energie die we nog wel nodig hebben, produceren we zoveel mogelijk duurzaam en ook zelf, met zonnepanelen en windenergie van de dorpsmolens. Het geld dat we anders uitgeven aan grote elektriciteitsbedrijven houden we zo over om ons dorp meer leefbaar te maken. De burger wordt zelf energie-ondernemer! Maar dat kan alleen door samen te werken.

Het begint met actieve burgers

Word jij ook zo enthousiast van dit initiatief? En wil je graag meedenken en meewerken om de leefbaarheid van jouw dorp te vergroten? Word lid van Energiek Moerdijk. Meld je vandaag nog aan om de daadkracht van de coöperatieve vereniging te vergroten.