Toegankelijkheid

Skip to main content

Scoren met energie besparen

09 juli 2020

‘Als we de boel gingen afsluiten na de training, bleek dat er in veel kleedkamers nog licht brandde. Met bewegingssensoren hebben we dit probleem opgelost en we hebben meteen alle lampen vervangen voor ledverlichting. Dit leverde direct een flinke besparing op de energierekening op.’

Herken je dit bij jouw sportvereniging? En zou jouw club ook graag (meer) energie willen besparen? Lees dan de 10 tips over hoe je als vereniging kunt scoren met energiebesparende maatregelen. Geef minder geld uit aan gas, water en licht en maak je leden enthousiast om dat ook te doen.

  1. Breng de energiekosten zo gedetailleerd mogelijk in kaart. Maak een overzicht van bijvoorbeeld de afgelopen 5 jaar. Deel dit overzicht met je leden via jullie communicatiekanaal, zoals de nieuwsbrief, de sportclub-app of het prikbord in de kantine. Zet de energiekosten als apart punt op de agenda van de algemene ledenvergadering. Hiermee start je het bewustwordingsproces. Blijf nieuwe activiteiten rond energie besparen steeds communiceren met alle leden van de vereniging.

  2. De energiekosten omlaag brengen is geen taak van het bestuur alleen, maar van alle leden samen. Maak er dus ook een gezamenlijk project van en roep een commissie in het levenom het project op te pakken. Zijn er leden die ervaring op het terrein van installatie, inkoop of energiebeheer hebben? Probeer die te betrekken bij je project. Maar dit is geen must. Iedereen die enthousiast is, is welkom. Vergeet niet om jeugdleden uit te nodigen. Zij benaderen problemen vaak vanuit een hele andere (verrassende) invalshoek. Zij weten bovendien razendsnel informatie te verzamelen op internet.

  3. Vraag een ambassadeur van Energiek Moerdijk om kosteloos een energiescan bij de club uit te voeren. Energiek Moerdijk is een gemeenschapscoöperatie van en voor de inwoners van Moerdijk zonder winstoogmerk. Onze vrijwilligers helpen je sportclub niet alleen met hun uitgebreide kennis, maar ook met het uitrekenen van de kosten en de baten van je energieproject en het aanvragen van subsidies.

  4. Ga op bezoek bij een sportvereniging bij je in de buurt die al begonnen is met het implementeren van (grootschalige) energiebesparingsmaatregelen. Je doet er vast een hoop interessante ideeën op. En van je collega-bestuurders kun je een hoop leren over wat echt een besparing oplevert en wat niet. Zo hoeven jullie het wiel niet opnieuw uit te vinden.

  5. Stel samen een duurzaamheidsplan op. Communiceer dit plan naar al je leden. Laat hierin duidelijk de baten zien die voortkomen uit een duurzame investering. In plaats van het uit te drukken in een geldbedrag wat een investering oplevert, kan het wellicht worden uitgedrukt in het aantal ballen of hockeysticks. Dat maakt het rendement tastbaar voor de leden zelf.

  6. Betrek lokale installateurs en bedrijven in jullie project. Vraag hen om offertes, eventueel op basis van sponsoring.

  7. Ga in gesprek met de gemeente.  Het lokale sportakkoord van Moerdijk vind je op www.moerdijk.nl/sportakkoord. Het sportakkoord kent zes ambities waaronder de duurzame infrastructuur. Hiermee wordt bedoeld dat de gemeente sportaccommodaties zal helpen verduurzamen. De gemeente wil bovendien graag dat sportverenigingen een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen. In het gesprek met de gemeente kun je jullie plannen voor de club toelichten. De gemeente moet iedere sportclub in iedere dorpskern gelijke kansen geven. Daarbij is het bedoeling dat er niet wordt gekeken naar resultaten uit het verleden maar naar de doelstellingen voor de toekomst.

  8. Onderzoek de mogelijkheden van subsidies. De overheid verschaft subsidies aan organisaties die willen investeren in duurzame oplossingen om tegemoet te komen in de hoge kosten die dergelijke investeringen met zich meebrengen. Voor sportverenigingen is per 1 januari 2019 de regeling ‘Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties’ (BOSA) in het leven geroepen. De regeling subsidieert 20% van de kosten van de activiteiten. Als de activiteiten ook nog eens energiebesparend zijn, kan er een aanvullende subsidie worden verstrekt van maximaal 10%. Daardoor kan de subsidie voor een energiebesparende activiteit dus oplopen tot 30% in 2020. Activiteiten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: Het aanbrengen van ledverlichting, warmtepompen voor bestaande sportaccommodaties, warmteterugwinning uit douchewater, isolatiewerkzaamheden en duurzame energieopwekking door middel van zonnepanelen. Per 2020 is ook de categorie ‘circulariteit’ toegevoegd. Over activiteiten die CO² besparen kan daardoor nog aanvullende subsidie worden aangevraagd.

  9. Informeer je leden. Plan een ledenvergadering waarin je alle resultaten bekend maakt. Laat weten welke aanpassingen je gaat doen en waarom. Maak na een jaar bekend of er al resultaten zijn. Laat ook weten wat je met het bespaarde geld gaat doen. Wellicht kun je het lidmaatschap voor jeugdleden verlagen? Of ben je nu eindelijk in staat om de kantine te renoveren? Het zijn belangrijke concrete doelen waardoor je iedereen motiveert om mee te doen.

  10. Word ambassadeur. Een ambassadeur vertegenwoordigt een land, een organisatie of bijvoorbeeld een merk. Hij of zij kan een betaalde werknemer zijn van een bedrijf of een organisatie, maar ambassadeurschap kan ook vrijwillig ontstaan. In de sport heb je veel ambassadeurs, zoals voetballers die merkkleding dragen. Maar omdat zij betaald worden door die merken, zijn ze niet zo geloofwaardig. Het meest overtuigend is natuurlijk een ambassadeur zonder eigenbelang. Wanneer jouw sportvereniging vol overtuiging energie bespaard, dan kun je dat bedoeld of onbedoeld uitdragen naar je leden. Want als je ziet dat die oude diepvries in de kantine een echte stroomvreter is, dan ben je misschien eerder geneigd om thuis je diepvries ook te vervangen.

We hopen dat je met deze 10 tips gaat scoren met jouw sportvereniging! Want als jouw club het kan, dan volgen er meer.

Energiek Moerdijk helpt jullie graag een toppositie in energiebesparing te behalen. Kijk op www.energiemoerdijk.nl of neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

zonnepanelen vvdefendertVoetbalvereniging VV de Fendert heeft in 2018 ruim driehonderd zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van haar clubgebouwen. De panelen leveren meer stroom op dan de Fijnaartse voetbalclub verbruikt. Het overschot kan tegen betaling geleverd worden aan de energiemaatschappij. Naar verwachting is de investering in 6,5 jaar terugverdiend. Daarna spaart VV de Fendert voor nieuwe duurzame investeringen. Het uiteindelijk doel is een energieneutraal sportpark. (bron: Ons West Brabant)