Toegankelijkheid

Skip to main content

Profiteer zelf van wind en zonne-energie

28 mei 2018

‘Mijn buurman is echt niet zo’n geitenwollensokkentype van wie de kachel ’s winters niet hoger mag dan 18 graden. Hij pakt ook gewoon de auto naar het werk (of naar het voetbalveld!) Maar hij heeft het dak van zijn huis al wel vol met zonnepanelen gelegd en zijn spouwmuren geïsoleerd. Ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig waarom hij dat allemaal doet en hoe hard de meter bij hem terugloopt. Maar ik ga hem dat natuurlijk niet vragen…’

Herken je het gevoel dat je meer zou willen weten over de mogelijkheden van energie besparen? Maar dat je niet goed weet waar je met je vragen terecht kan? Kom dan naar het symposium ‘Wij oogsten onze zon, wind en aardwarmte zelf’ op 30 mei in Fijnaart. Energiek Moerdijk zal samen met onder andere Ed Nijpels uitleggen welke maatregelen er in onze gemeente worden ingezet om duurzamer te leven en hoe we hier allemaal van kunnen profiteren.

2e Moerdijks Energieakkoord

In Den Haag wordt hard gewerkt aan het volgende klimaatakkoord waarvan de uitwerking misschien wel verankerd wordt in een klimaatwet. Ook in Moerdijk staat de gemeente samen met alle inwoners, bedrijven en verenigingen voor de grote uitdaging de energietransitie op te pakken. Langzamerhand zie je al tekenen van verandering. Meer zonnepanelen op de daken, óók op die van het gemeentehuis. Ledverlichting op het haventerrein en een unieke samenwerking met het windmolenproject langs de A16. Zo gaan we samen op weg naar het 2e Moerdijks Energieakkoord.

Weerstand

Maar tegelijkertijd is er ook weerstand. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werd onder meer duidelijk dat de inwoners van Moerdijk de windmolens langs de A16 genoeg vinden. Voor Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatberaad dat het overleg over een nationaal Klimaatakkoord begeleidt, is het duidelijk: ‘De energietransitie vindt overal plaats en daar wordt iedereen mee geconfronteerd. Dat dat ook ongemakken met zich mee brengt is evident. Windmolens, zonneparken, vergisters of geothermie dichtbij je huis kan beangstigend zijn. Daarom kun je mensen zoiets niet door de strot duwen.’ Hij begint binnenkort aan een tournee door het land, waarbij hij onder meer Moerdijk aandoet, om met belangstellenden te praten over al die maatregelen die in 2030 moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen.

Feest voor de portemonnee

Volgens Nijpels ontkent niemand nog de ecologische noodzaak van de energietransitie. ‘Als we er mee aan de slag gaan, laten we dat dan zo plezierig mogelijk doen. Energiebesparing is een feest voor de portemonnee van de burger. Die verdien je altijd terug. Zonnepanelen betalen zich in zeven jaar terug. Daarna verdien je er geld mee. Soms moet de burger daar mee worden geholpen. Het Klimaatberaad onderhandelt over mogelijkheden dat huiseigenaren daar geld voor kunnen lenen.’

Meepraten

Het symposium op 30 mei om 19.30 uur in zalencentrum De Parel in Fijnaart is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar de energietoekomst van Moerdijk of ideeën heeft om daaraan bij te dragen. We hebben een programma met verschillende sprekers, veel dialoog, voorbeelden over wat er al in Moerdijk gerealiseerd is en wat we graag willen bereiken. Daarnaast reiken we de duurzaamheids-award uit. Kom meepraten en meedenken. Reserveer een plaats voor deze inspirerende avond door een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

(bron: DVHN, 19 mei 2018)