Toegankelijkheid

Skip to main content

Procedure inpassingsplan voor 28 windmolens langs A16 van start

06 april 2018

’s-Hertogenbosch, 4 april 2018 - Er komen geen 29, maar 28 windmolens langs de A16 tussen Moerdijk en Hazeldonk bij Breda. Dat staat in het concept ontwerp inpassingsplan, dat de provincie aan de vier betrokken gemeenten en andere wettelijke overlegpartners heeft voorgelegd. Hiermee komen Gedeputeerde Staten tegemoet aan het voorstel dat bewonerswerkgroepen in Moerdijk en Drimmelen eind vorig jaar deden. Na het wettelijk vooroverleg dat nu is gestart, wordt het ontwerp inpassingsplan medio juni ter inzage gelegd en kan iedereen een zienswijze indienen.

 

Ten opzichte van het voorkeursalternatief van 24 oktober 2017 hebben GS twee wijzigingen doorgevoerd. De meest noordelijke windmolen bij knooppunt Klaverpolder is vervallen. In de afgelopen maanden hebben de projectontwikkelaars de vergunningen voor de windmolens aangevraagd. Daaruit blijkt dat ook met 28 molens de doelstelling van minimaal 100 megawatt wordt gehaald. Daarnaast zijn de overige molens bij het knooppunt Klaverpolder 100 à 150 meter in westelijke richting opgeschoven. Hierdoor ontstaan twee strakkere lijnen, waarmee het landschappelijk ontwerp verbetert. Met deze wijzigingen komt de provincie tegemoet aan het voorstel dat een aantal bewonerswerkgroepen met de gemeenten Moerdijk en Drimmelen in november 2017 deden in een overleg met gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte).

Minder woningen met geluidsbelasting
Tegelijk met de eerste versie van het inpassingsplan geeft de provincie ook het concept van het digitale Milieueffectrapport (MER) over windmolens langs de A16 vrij. Daarin zijn de effecten van de 28 windmolens op milieu en omgeving inzichtelijk gemaakt. Het is de eerste keer dat de provincie een digitale MER maakt. Een digitale MER bevat dezelfde informatie als een traditionele versie, maar is makkelijker te raadplegen en te doorzoeken vanwege onder meer de digitale kaarten.

Het MER laat zien dat bij 97 woningen de geluidsbelasting meer is dan gemiddeld 42 Lden. Dat zijn 11 woningen minder dan bij het voorkeursalternatief van oktober vorig jaar. Bij deze woningen zijn de windmolens hoorbaar, afhankelijk van windrichting, -snelheid en achtergrondgeluid. Met alle eigenaren van woningen die dichterbij een windmolen staan dan wettelijk toegestaan (waar de geluidsbelasting hoger is dan gemiddeld 47 dB Lden) zijn vorig jaar al afspraken gemaakt door de ontwikkelaars.

Virtual Reality
Via de website www.brabant.nl/VRwindmolens is virtueel te zien hoe de 28 windmolens er in het landschap uit gaan zien. Tijdens de inloopspreekuren op het projectbureau in Breda en tijdens verschillende bijeenkomsten krijgen bezoekers een nog betere impressie met behulp van een VR-bril. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een kenniscafé over het digitale MER op 18 april en een kenniscafé over het concept ontwerp inpassingsplan op 17 mei. Meer informatie over de inloopspreekuren en kenniscafé’s staat op www.brabant.nl/windenergiea16.

Vervolg
De conceptversie van het ontwerp-inpassingsplan staat nog niet open voor inspraak. Deze versie wordt gebruikt voor het zogenoemd wettelijk vooroverleg met de wettelijke overlegpartners, zodat hun inbreng nog voor de start van de zienswijzeprocedure in het plan verwerkt kan worden. Het gaat hierbij onder meer om de vier betrokken gemeenten en hun raden, omliggende gemeenten en provincies in Nederland en België, waterschap, Rijkswaterstaat, Prorail en de klankbordgroep. In juni nemen Gedeputeerde Staten een besluit over het ontwerp van het Provinciaal Inpassingsplan. Het ontwerp inpassingsplan wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. De provincie organiseert dan ook inloopbijeenkomsten in de vier gemeenten. Provinciale Staten nemen in het najaar 2018 een besluit over het inpassingsplan, inclusief de ingediende zienswijzen en antwoorden daarop.