Met een duurzame sportclub word je rijker
Lekker sporten moet voor iedereen mogelijk zijn. Dat vinden vertegenwoordigers van de gemeente, sportverenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Moerdijk. Op 19 februari 2020 ondertekenden ze daarom het Moerdijks Sportakkoord met als doel de kracht van sporten in onze gemeente beter te benutten.
Wethouder Eef Schoneveld benadrukte tijdens de bijeenkomst dat bewegen gezond is voor jong en oud, met of zonder beperking én dat sport bijdraagt aan levendige dorpen en een gezonde leefstijl. Energiek Moerdijk was een van de vele ondertekenaars van het Moerdijks Sportakkoord en zal de kartrekker worden voor een duurzame sportinfrastructuur.
Duurzaam sporten
Wat heeft duurzaam eigenlijk met sport te maken? Het antwoord daarop is; heel veel want sportaccommodaties verbruiken vaak veel energie en de energierekening is daarmee een stevige kostenpost. Wanneer je de kantine, het clubhuis of de kleedkamers verduurzaamt blijft er meer geld over voor de sport, komt er minder CO2 in de lucht en stijgt de vastgoedwaarde.
Duurzaam is het nieuwe normaal
Maar duurzaamheid gaat niet alleen over geld. Sportverenigingen hebben een enorm bereik door hun achterban. Het betrekken van deze achterban (zoals de leden, sponsors, ouders/familie van leden) biedt extra kansen. Voor de sportvereniging is het een middel om de ledenbinding te vergroten en een duurzame uitstraling te krijgen. En dat is ook weer aantrekkelijk voor sponsors. De sportclub krijgt in het dorp zo ook een voorbeeldfunctie voor de leden om thuis ook meer te doen aan energiebesparing. Duurzaamheid wordt zo de normaalste zaak van de wereld.
Voetballen op zonne-energie?
Diverse sportverenigingen zijn al aan de slag gegaan, zoals bijvoorbeeld VV de Fendert uit Fijnaart. Met behulp van de energie-expert van Energiek Moerdijk is eerst een energiescan bij de sportclub uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan zijn allerlei makkelijk uit te voeren verbeteringen in de keuken, kantine en de kleedkamers aangebracht. Daardoor kon er flink op de energierekening worden bespaard. Vervolgens heeft de voetbalclub 320 zonnepanelen geplaatst. ‘Deze leveren nu al zoveel energie op dat we wel 30 woningen van energie kunnen voorzien’, vertelt Kees Rombouts, voorzitter van de vereniging. De club is nu bezig om de verlichting van de velden aan te passen naar ledverlichting. Dit zal nog eens een flinke besparing opleveren.
Nog rijker!
Waar word je nog meer rijk van? Door de toegankelijkheid van je sportvereniging aan te passen aan sporters met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Door gezond eten en drinken in de kantine aan te bieden. Door de terreinen rookvrij te maken. Door samen te werken met andere verenigingen. Het zal niet vanzelf gaan, maar het levert wel veel op!