Toegankelijkheid

Skip to main content

Hoe stem je duurzaam?

11 februari 2021

Op 17 maart mogen we weer naar de stembus voor de landelijke verkiezingen. Wil je ook graag stemmen op een partij die Nederland duurzamer, energiezuiniger en groener maakt, maar weet je nog niet welke? Lees dan deze blog.


Energielabel voor politieke partijen

Je kent de gekleurde balkjes wel die bij elk apparaat wat je koopt aangeven hoe duurzaam het apparaat is. Label A is goed, maar label F erg slecht, die schaf je sowieso niet aan. Eigenlijk zouden de politieke partijen voor hun programma’s ook zo’n label moeten krijgen. De site www.kiesklimaat.nl heeft een label gemaakt voor de provinciale verkiezingen 2019. Daaruit blijkt onder andere dat Groen Links en de Partij voor de Dieren de meest duurzame partijen zijn, en het groene label A krijgen. Onderaan in de rode balk van label F voor de minst duurzame partijen zitten: CDA, VVD, FvD en PVV. Trek je conclusie!

Online stemwijzer

Veel kiezers maken zich zorgen over het klimaat en vinden het klimaatstandpunt van hun partij erg belangrijk. Vul een van de online stemwijzers in om erachter te komen welke partij aansluit bij jouw wensen. In de stemwijzers kun je onderwerpen die je aan het hart gaan, belangrijker maken. De duurzame standpunten van de diverse partijen kun je ook volgen via DuurzaamNieuws. Deze site verzamelt duurzame nieuwsfeiten en maakt er samenvattingen. Er doen aan deze verkiezingen namelijk wel 37 partijen mee, handig dat er wat voorwerk is gedaan.

Stemchecker

Dit lijkt hetzelfde als een stemwijzer, maar is totaal anders. De stemchecker, een initiatief van de Volkskrant, laat namelijk zien hoe de partijen de afgelopen jaren hebben gestemd in de Tweede Kamer. Met de stemchecker kun je zien of ze zich eigenlijk wel aan hun eigen standpunten en verkiezingsbeloftes hebben gehouden.

Duurzaam regeerakkoord

Een duurzaam regeerakkoord is gericht op brede welvaart en welzijn in een veilige, kansrijke wereld in 2030. Waar iedereen aan mee kan doen, of je nou rijk bent of arm en ongeacht waar op de wereld je woont. Een duurzaam regeerakkoord zorgt er ook voor dat we weerbaar en wendbaar zijn als de toekomst verandert, bijvoorbeeld door een pandemie. Voor zo’n regeerakkoord kan de regering zich baseren op de 17 Werelddoelen, de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Die zijn door de Verenigde Naties opgesteld en door 150 wereldleiders ondertekend. Op https://duurzaamregeerakkoord.nl/ kun je precies lezen welke doelen dit zijn. Een kabinetsbreed plan gericht op alle SDG’s kan ervoor zorgen dat we met z’n allen veel efficiënter naar uitdagingen zoals de circulaire economie, de energietransitie en het verminderen van sociale ongelijkheid kunnen toewerken.

Doe mee met Energiek Moerdijk

Soms denk je dat je met een klein clubje in een kleine gemeente niet veel kunt beginnen, maar niets is minder waar. Door je goed te informeren en wijs te kiezen, kun je samen met anderen veel bereiken. Daarom hebben we ook onze coöperatie Energiek Moerdijk opgericht. Wij zijn er voor en door burgers. We werken samen met de gemeente, scholen en andere organisaties om van Moerdijk een plek te maken waar we willen blijven wonen en werken. Doe je mee? Voor €10,- per jaar ben je al lid. Meld je nu nog aan op www.energiekmoerdijk.nl. En vergeet 17 maart niet te stemmen, op een duurzame partij natuurlijk!