Europese Verkiezingen: wat staat er op het spel voor 2040?
De Europese verkiezingen van 6 juni 2024 staan voor de deur, en deze keer willen we de stem van jongeren centraal stellen. Het klimaat is een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda, en dat is niet zonder reden. Wat we nu beslissen, zal de komende decennia invloed hebben op ons leven en dat van toekomstige generaties.
De invloed van de EU op het dagelijks leven
Het lijkt misschien ver weg, maar de Europese Unie heeft een directe invloed op ons dagelijks leven, zelfs in de kleinste details. Denk maar aan de kapsalon: het aluminiumbakje voor je frietjes danken we aan Europese aluminiumimporten. De aardappels zijn gereguleerd tegen aardappelmoeheid, pesticiden op tomaten worden gecontroleerd, en plastic vorkjes zijn verboden door EU-richtlijnen tegen single-use plastics. De EU zorgt voor vrede, veiligheid en welvaart, waardoor we ons geen zorgen hoeven te maken over oorlog of voedseltekorten.
Green Shift: klimaat hoog op de agenda door en voor jongeren
De opiniepeilingen laten zien dat klimaat een belangrijk thema blijft voor kiezers. Bij de vorige verkiezingen was het vooral de jongere generatie, onder de 40 jaar, die de 'green shift' realiseerde. Hun zorgen over het klimaat zijn terecht, want hoe jonger je bent, hoe langer je moet leven met de gevolgen van het huidige beleid. Het is daarom bemoedigend dat klimaatdoelen overeind blijven. Door te stemmen op 6 juni, kunnen we bijdragen aan een betere toekomst.
Green Deal: maatregelen en effecten
De Europese Commissie heeft in de Green Deal van 2019 vastgelegd dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Deze plannen worden vooral gesteund door de linkse fracties in het Europees Parlement, terwijl rechtse fracties de klimaatplannen liever afzwakken. De maatregelen die al zijn aangenomen om de uitstoot voor 2030 te verminderen, zullen nog lang doorwerken en effect hebben. Echter, als het parlement rechtser wordt, kan het klimaatbeleid voor 2040 afgezwakt worden, vooral in de landbouwsector.
Welvaart door klimaatbeleid
Klimaat- en duurzaamheidsbeleid biedt veel kansen voor Europa en Nederland. Op de lange termijn leidt het tot meer welvaart, werkgelegenheid en lagere energierekeningen. Terwijl China en India volop investeren in schone technologieën, moeten we in Europa blijven investeren om competitief te blijven. Klimaatbeleid is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor ons welzijn en de toekomst.
Wat doet het Europees Parlement?
Na de verkiezingen van 2024 zullen 720 Europarlementariërs, waarvan 31 uit Nederland, beslissen over Europese wetgeving die ons dagelijks leven beïnvloedt. Denk aan vrij reizen, universele USB-C-opladers, goedkoop bellen en internetten in het buitenland, goedkopere elektrische auto’s, meer laadpalen, het recht op reparatie van elektrische producten en een hogere vergoeding voor kleine muzikanten op Spotify.
Waar gaat jouw stem precies naartoe?
20 Nederlandse partijen doen op 6 juni 2024 mee aan de Europese verkiezingen, van GroenLinks-PvdA tot de Piratenpartij. U stemt dus op een Nederlandse partij. Maar houd er wel rekening mee dat deze Nederlandse partijen deel uitmaken van een Europese fractie. Ook VVD en D66 maken deel uit van dezelfde fractie, namelijk Renew Europe. CDA en ChristenUnie zijn onderdeel van de Europese Volkspartij, waar ook BBB en NSC toe willen treden. Verder zijn er de fracties Europese Conservatieven en Hervormers (Forum voor Democratie, JA21 en SGP), Identiteit en Democratie (PVV) en de Linkse Fractie (Partij voor de Dieren).
Klimaat en milieu: uw keuze is van belang
De verkiezingen op 6 juni 2024 zullen directe gevolgen hebben voor energie, klimaat en digitalisering. Niet alle partijen denken hetzelfde over deze grote transities. Raadpleeg de onafhankelijke Europese stemwijzer, kieswijzer of kieskompas om uw keuze te bepalen.
Laat uw stem horen en draag bij aan een duurzame toekomst.
Weet je niet goed waar je op moet stemmen? 👇
HIER heeft de verkiezingsprogramma's van Nederlandse partijen geanalyseerd en samengevat per thema: klimaatdoelen, energie en bewoners. De meeste partijen steunen de EU-doelen voor 2050 klimaatneutraliteit en 55% broeikasgasreductie in 2030. Verschillende standpunten variëren van het afschaffen van fossiele subsidies tot het verbeteren van de Europese energie-infrastructuur. Bewonersparticipatie in de energietransitie en steun voor coöperaties worden ook besproken.
Lees meer op de website van HIER: https://www.hier.nu/samen-energie-opwekken/analyse-europese-verkiezingsprogrammas of kijk in onderstaand overzicht gelijk waar je voorkeur naar uitgaat!