Toegankelijkheid

Skip to main content

Duurzame initiatieven Ons Bad Willemstad

26 oktober 2023

Het openluchtzwembad in Willemstad wordt geheel door vrijwilligers geëxploiteerd. Stichting Ons Bad is de eigenaar van het zwembad. Het verwarmde zwembad is ongeveer 4 maanden per jaar geopend. Door slim in te kopen en hulp van sponsoren is Ons Bad stap voor stap aan het verduurzamen. In 2020 zijn 44 zonnepanelen geplaatst op alle daken rond het zwembad. Deze zonnepanelen wekken een groot deel van de benodigde stroom op voor het zwembad.

De grootste stroomverbruikers zijn de hoofd pompen voor het zwembadwater. Tijdens de zomer maanden wordt continu, 24/7, het zwemwater gefilterd, gecontroleerd op kwaliteit en temperatuur, en waar nodig bijgestuurd.

In 2021 zijn de 3 hoofdpompen vervangen door nieuwe exemplaren, deze nieuwe pompen verbruiken minder stroom.  In 2022 is een volgende grote stap gezet in het stroomverbruik. De 3 hoofdpompen draaiden voorheen tijdens de zomermaanden volle kracht 24/7, met het bijbehorende stroom verbruik. In 2022 is er een PLC gestuurde frequentieregeling voor deze 3 pompen geplaatst, waardoor de pompen bij mindere behoefte ook op lagere snelheid kunnen draaien. De frequentieregeling is gekoppeld aan de waterkwaliteitsmeting. Als het binnenkomende water uit het zwembad van goede kwaliteit en temperatuur is hoeft het water mindersnel rondgepompt te worden, resulterend in minder stroom verbruik.

Daarnaast zijn de afgelopen jaren verschillende kleine duurzaamheid initiatieven doorgevoerd, zoals ledverlichting met bewegingsmelders. Volgend jaar een frisdrank blikjes verzamelpunt zodat deze ook gerecycled kunnen worden en niet meer bij het rest afval terecht komen.

De volgende grote uitdaging is om het gasverbruik van het zwembad naar beneden te brengen. In April en Mei wordt het zwembadwater naar 21 graden gebracht.  Terwijl het buiten nog aardig fris kan zijn in die maanden. Ons Bad heeft daarom een piek verbruik in de maanden April en Mei. In de maanden daarna doet meestal de zon zijn werk, en verwarmt het zwembadwater voldoende om het minimaal 21 graden te houden.

Er wordt gedacht aan warmte pompen ipv de huidige gasketel of een combinatie van warmte pompen met kleine gasketels om de piek belasting op te vangen. De eerste berekeningen en kosten schattingen zijn gedaan.

Duurzaamheid voordeel is er te behalen in de directe omgeving van het zwembad. Voetbalvereniging De Kogelvangers komt letterlijk naast het zwembad te liggen met hun nieuwe onderkomen( zie het stukje elders in deze nieuwsbrief. En met een nieuw Multifunctioneel gebouw en scholen aan de overkant van de weg op enkele tientallen meters afstand zijn combinaties te maken. Als voorbeeld : het zwembad verbruikt alleen energie van April tot September buiten deze maanden is de opgewekte stroom van de zonnepanelen niet nodig in het zwembad. Dit “verdwijnt” nu in het net. Gezien de overbelasting in het stroomnet kan deze opgewekte stroom beter lokaal bij de buren worden geconsumeerd. Denk ook aan de scholen, in de zomervakantie is de school gesloten en zal weinig energie vragen, terwijl het zwembad het drukst is in deze maanden.

Nog wat voorbeelden: kunstgrasvelden die straks letterlijk naast het zwembad liggen worden vaak gekoeld bij zonnig weer met water. Terwijl het zwembad warm water nodig heeft.. 1+1 = 3. Warm water benodigd voor douches bij de kogelvangers en het zwembad is vrijwel nooit tegelijkertijd nodig. wellicht is hier een combi te maken.

Ofwel mogelijkheden genoeg de komende tijd!