Duurzame initiatieven De Schuur
In Zevenbergen en omstreken is Theater de Schuur een bekend begrip, de enige locatie in de gemeente Moerdijk met een cultureel aanbod van rondtoerende theaterproducties en concerten. Wat echter niet iedereen weet is dat dit theater gerund wordt door vrijwilligers.
Een oude monumentale schuur uit de 18e eeuw is in de afgelopen 25 jaar door Stichting Stoffer en Blok omgetoverd in een knus theater, voorzien van een uitschuifbare tribune en moderne technische installaties.
Van oudsher was Stoffer en Blik een kindertheater, maar ondertussen runt deze stichting dus het theater en biedt het een thuis aan allereerst eigen groepen zoals de productiegroep Impro, het de kindertheatergroep, de grimeerclub Blikvanger, de theaterprogrammeurs van Plumeau (voornamelijk kleinkunst voorstellingen) en van Bezemkast (concerten). Zij zorgen samen voor zo’n 30 avonden waarop mensen in de omgeving kunnen genieten van een avond theater in de eigen gemeente. Van bekende namen tot nieuw talent, en van try-outs tot premières.
Daarnaast heeft Theater de Schuur een aantal vaste gasten die gebruik maken van de theaterzaal zoals filmhuis Cine7, een aantal basisscholen en een middelbare school, een fotoclub, een koor en ook de carnavalsstichting. Theater de Schuur is daardoor voor veel mensen onmisbaar in de gemeente.
Sluiting van het theater al dichtbij geweest
Het wordt steeds lastiger om de exploitatie van het Theater betaalbaar te houden. Enkele jaren geleden dreigde de deuren al te moeten sluiten door steeds hoger wordende kosten voor theatertechnici. Het is gelukt om deze crisis af te wenden, maar toen stond de corona-periode voor de deur. Door middel van gemeentelijke subsidies en door de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden is het tot nu toe steeds gelukt om het knusse theater open te houden. Helaas hebben we nu weer te maken gekregen met de hoge energiekosten die zeker voor een theater erg oplopen.
Verduurzaming van de monumentale Schuur
We hebben de ambitie om een van de eerste duurzame monumentale panden van Nederland te worden. We zijn al vergevorderd met plannen voor zonnepanelen, maar juist omdat we in een monumentaal pand zitten, zijn er veel regels waar we ons aan moeten houden en lopen onze plannen vertraging op.
In 2019 hebben we daarom een verduurzamingsproject opgestart met de naam; ‘Het dak eraf’
Dit plan hield in;
- het vervangen en isoleren dak (uitgevoerd door de gemeente Moerdijk in 2020)
- vervanging confessioneel theaterlicht door voorlopig Led.(uitgevoerd in 2021)
- installeren luchtbehandeling ( op de agenda voor 2024 door de gemeente Moerdijk)
- aanbrengen van Zonnepanelen (bekostiging door theater/ vergunning aangevraagd bij Monumentencommissie)
Daarmee lopen ook de kosten voor de uiteindelijke aanschaf van de zonnepanelen op, waardoor ons potje nu toch nog niet toereikend is.
Daarnaast hebben we de wens om een speciaal luchtbehandelingssysteem te laten plaatsen.
Beide aanpassingen zouden ons minder kwetsbaar maken als de energiekosten niet dalen of zelfs stijgen. Bovendien willen we graag zelf ook bijdragen aan een beter milieu en een betere wereld waarin we als mensen minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.